Igaunijā 88% mājsaimniecību ir interneta pieslēgums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijā 88% mājsaimniecību šā gada pirmajā ceturksnī bija piekļuve internetam, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri-martu bija par pieciem procentpunktiem vairāk, paziņoja Igaunijas Statistikas departaments.

Gandrīz visām - 99% - mājsaimniecībām Igaunijā, kurās ir bērni, pirmajā ceturksnī bija interneta pieslēgums, bet mājsaimniecībās bez bērniem tāds bija 86% gadījumu. Mājsaimniecībās bez interneta pieslēguma kā pamatojums visbiežāk tika nosaukts intereses trūkums (70%), un apmēram ceturtā daļa mājsaimniecību bez interneta pieslēguma minēja prasmju trūkumu un augstās aprīkojuma izmaksas.

Mājsaimniecībās Igaunijā pirmajā ceturksnī lielākoties - 77% gadījumu - interneta pieslēgums tika nodrošināts ar fiksētu platjoslas savienojumu - vadu vai bezvadu. Pēdējo divu gadu laikā fiksēto platjoslas savienojumu īpatsvars ir sarucis un popularitāti iemantojis ir mobilais internets mājās. 2015.gada pirmajā ceturksnī pusē mājsaimniecību ar interneta pieslēgumu mājās izmantoja mobilo interneta savienojumu, bet 2012.gadā tādu bija vien 20%.

Igaunijā pirmajā ceturksnī 88% 16-74 gadus veco cilvēku izmantoja internetu. Salīdzinājumā ar šo pašu laika posmu 2014.gadā interneta lietotāju īpatsvars ir palielinājies par četriem procenta punktiem. Interneta lietotāju īpatsvars vīriešu vidū ir par trim procenta punktiem lielāks nekā sieviešu vidū. No vecuma grupām salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn šajā laika periodā šogad Igaunijā visvairāk pieauga interneta lietotāju īpatsvars 65-74 gadus veco cilvēku vidū - par 10 procenta punktiem līdz 54%. Starpība starp interneta lietojumu jaunākajā un vecākajā vecuma grupā pirmajā ceturksnī sarukusi no 55% līdz 46%.

91% 16-74 gadus veco Igaunijas interneta lietotāju aplūkotajā periodā internetā izmantojuši banku pakalpojumus, tikpat liels īpatsvars ir lasījuši žurnālus un laikrakstus, 89% izmantojuši elektronisko pastu, bet 85% - meklējuši informāciju par precēm un pakalpojumiem.

No interneta lietotājiem Igaunijā 65% 16-74 gadus veco cilvēku izmantoja teksta apstrādes programmas, 54% - rēķintabulu programmas un 51% pēdējo 12 mēnešu laikā ir instalējuši programmas vai lietotnes.

Respondentu, kas pirkuši vai pasūtījuši preces vai pakalpojumus tiešsaistē, īpatsvars no visiem interneta lietotājiem Igaunijā pirmajā ceturksnī bija 59%, kas bija par desmit procenta punktiem vairāk nekā janvārī-martā pērn. No tiešsaistē pirktajām precēm un pakalpojumiem Igaunijas interneta lietotāju iecienītākie pirmajā ceturksnī bija ceļojumi un viesu izmitināšanas pakalpojumi, koncertu, kinoteātru, teātru un citu pasākumu biļetes, apģērbs un sporta aprīkojums.

No uzņēmumiem Igaunijā ar vismaz desmit darbiniekiem 98% izmantoja datorus ik dienu, bet 97% ik dienu izmanto internetu. Vairāk nekā trīs ceturtdaļām uzņēmumu Igaunijā ar vismaz desmit darbiniekiem pirmajā ceturksnī bija sava mājaslapa internetā, kas galvenokārt tika izmantota savu produktu un pakalpojumu reklamēšanai. Tiešsaistes pasūtījumu veikšanu vai rezervāciju piedāvāja 19% no uzņēmumiem, kuriem ir sava mājaslapa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu