Vācija gatavojas sodīt interneta kompānijas par naida runām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LOIC VENANCE / AFP

Vācijas valdība trešdien apstiprinājusi sodus līdz pat 50 miljonu eiro apmērā interneta kompānijām, kas nedēļas laikā neaizvāks naida runas un viltus ziņas, par kurām būs ziņojuši lietotāji.

Tādām sociālo mediju kompānijām kā «Twitter» un «Facebook» var tikt piemēroti arī individuāli sodi pat piecu miljonu eiro apmērā noteikumu nepildīšanas gadījumā, paziņojusi Vācijas valdība.

«Naida noziegumi, kas netiek efektīvi apkaroti un iztiesāti, rada lielas briesmas miermīlīgai brīvas, atklātas un demokrātiskas sabiedrības vienotībai,» uzsvēra kancleres Angelas Merkeles vadītā valdība.

Kopš Vācijā 2015.gadā ieradās apmēram miljons patvēruma meklētāju, krasi pieaudzis tiešsaistē pausto naida runu skaits.

Valdība ir atkārtoti brīdinājusi interneta kompānijas, lai tās labāk uzrauga saturu savos tīklos.

Tomēr Merkeles vadība ir izšķīrusies par bargu rīcību, konstatējot, ka sociālo mediju kompānijas nedara pietiekami, lai izdzēstu saturu, kas neatbilst Vācijas likumiem.

Ja neskaita naida runas un viltus ziņas, jaunais likumprojekts aptver arī nelikumīgu saturu, tostarp bērnu pornogrāfiju un ar terorismu saistītās aktivitātes.

Kompānijām būs 24 stundu laikā jāaizvāc ikviens ieraksts, kas ir atklāti pretrunā Vācijas likumiem, kad lietotāji par šiem gadījumiem būs ziņojuši.

Cita veida aizskarošs saturs būs jādzēš septiņu dienu laikā pēc ziņošanas.

Mediju grupām arī būs jāatvieglo lietotāju iespējas ziņot par problemātiskajiem ierakstiem.

Valdība savu lēmumu skaidroja ar to, ka «šobrīd notiek milzīgas izmaiņas tiešsaistes diskusijās».

«Tiešsaistes debašu kultūra bieži ir agresīva, aizvainojoša un naidpilna,» atzina valdība.

Likumprojektam vēl jāsaņem Vācijas parlamenta atbalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu