ASV Kongresa līmenī vēršas pret mobilo datu "zagļiem"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kongresmenis Als Frankens nosūtījis kompānijas Carrier IQ vadītājam Lerijam Lenhārtam vēstuli ar aicinājumu izskaidrot, kā īsti darbojas viņa uzņēmumā radītā programmatūra un kas ir tie dati, ko tā pieraksta Android un citos viedtālruņos, vēsta AppleInsider.com.

TVNET jau rakstīja par Android aplikāciju izstrādātāja Trevora Ekhārta pausto pārliecību, ka daudzās mobilajās ierīcēs, kas darbojas ar Google izstrādāto operētājsistēmu, kā arī atsevišķos BlackBerry un Nokia modeļos ir uzstādīta Carrier IQ programma, kas pieraksta un ļauj vēlāk nolasīt virkni datu.

Pieraksta, īsziņas, atrašanās vietu, telefona numurus

Ekhārts interneta vietnē Youtube ir publicējis video, kurā redzama Carrier IQ darbošanās HTC viedtālrunī, kuram veikta rūpnīcas datu atjaunošana un ir ieslēgts lidmašīnas režīms, kad netiek izmantots mobilo sakaru tīkls. Lai arī telefonā bijusi aktīva tikai WiFi datu pārraide, Carrier IQ programmatūra tāpat piefiksējusi ikvienu nospiesto taustiņu, ikvienu ievadīto telefona numuru, kuru pat nav mēģināts sazvanīt, kā arī informāciju par telefona atrašanās vietu. Piedevām Ekhārta ierīcē Carrier IQ programma turpinājusi aizdomīgās darbības, kaut arī nav bijusi atrodama Android aktīvo programmu sarakstā.

Pamatojoties uz informāciju, ka Carrier IQ programmatūra spēj nolasīt pat īsziņu saturu un atzīmēt lietotāja apmeklētās interneta vietnes, Frankens nosūtījis kompānijai lūgumu izskaidrot, kā programma darbojas un vai lietotājam ir dota iespēja tās darbību pārtraukt.

"Patērētājiem ir jāzina, vai viņu privātums un drošība ir aizsargāti. "Atklājums, ka miljoniem amerikāņu atrašanās vieta un cita veida personīgā informācija tiek ierakstīta un, iespējams, pārsūtīta tālāk, ir diezgan satraucošs."

"Šie jaunumi ir pamudinājums Kongresam rīkoties, lai pasargātu patērētāju privātumu. Bet pagaidām - Carrier IQ ir jāatbild uz daudziem jautājumiem."

Vairāk apdraudētas Android ierīces

Carrier IQ programmatūra sastopama ne tikai Android ierīcēs, bet arī Nokia un Research in Motion izstrādājumos. Tāpat problēmas varētu būt arī telefonos ar Apple iOS platformas iepriekšējām versijām. Tiesa, Apple telefonos pat ar senākām iOS versijām datu pierakstīšanas iespējas nav tik lielas. Kā norāda iOS speciālists, hakeris Grānts Pols, Carrier IQ nav pieejas Apple lietotāja saskarnes līmenim, kurā notiek teksta ievade, piemēram, īsziņas, paroles, interneta lapu adreses u.tml. Ar Android ir gluži pretēji - tiek iemūžināts faktiski viss.

Apple tikmēr ziņo, ka Carrier IQ pakalpojumi pēc iOS 5 iznākšanas netiek izmantoti.

"Mēs vairs neatbalstām Carrier IQ vairumā ierīču ar iOS 5, un līdz ar gaidāmajiem operētājsistēmas atjauninājumiem programmatūra tiks "iztīrīta" pavisam. Ja mēs arī ievācam kādu informāciju, tad tas tiek darīts tikai diagnosticēšanas nolūkos, turklāt lietotājam pašam ir jāapstiprina, ka viņš piekrīt datu pārsūtīšanai un tas tiek veikts anonīmi, šifrētā veidā," teikts Apple paziņojumā.

Carrier IQ tikmēr apsūdzības noliedz, norādot, ka programma tikai skaita un summē datus, nevis tos ieraksta un izmanto cilvēku izsekošanai. "Kompānijas klientiem ir strikti noteikumi attiecībā uz privātuma politiku un datu ievākšanu," uzsver Carrier IQ, kura interneta vietnē teikts, ka programmatūra uzstādīta 141 miljonam ierīču.

Frankens jau gada sākumā vērsās pie Apple ar aicinājumu izskaidrot, kādēļ telefonos tiek ierakstīta informācija par ierīces atrašanās vietu. Apple atbildēja, ka tā ir kļūme programmatūrā un to ātri novērsa ar iOS 4.3.3 versijas izlaišanu. Piedevām Apple un arī Google atkārtoti uzsvēra, ka lietotāju privātums ir viena no abu kompāniju prioritātēm.

Ja iepriekšējās reizes Frankena uzmanība bija pievērsta programmatūrai, ko izstrādā Apple un Google, tad šoreiz uzmanības centrā drīzāk ir mobilo sakaru operatori, kas ražotājiem pasūta telefonus ar mazliet modificētu operētājsistēmu - ar kodā iekļautu Carrier IQ programmatūru, kura sāk darboties tiklīdz telefons tiek ieslēgts un lietotājam paliek nemanīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu