Pirate Bay dibinātājam izvirza apsūdzības kiberuzbrukumos (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zviedrijā otrdien izvirzītas apsūdzības kiberuzbrukumos četriem cilvēkiem, arī torentu vietnes «Pirate Bay» dibinātājam Gotfrīdam Svartholmam-Vargam. Viņi uzlauzuši vairāku aģentūru un uzņēmumu datortīklus, kā arī mēģinājuši pārskaitīt naudu no bankas «Nordea» kontiem.

«Kiberuzbrukuma gaitā no uzņēmumiem un aģentūrām tika iegūts liels datu daudzums, arī daudz personu datu, piemēram, cilvēku, kuru identitātes ir aizsargātas, personas kodi,» sacīja prokurors Henriks Olins.

Tā kā kiberuzbrukuma gaitā tika veikts mēģinājums pārskaitīt naudu no bankas «Nordea», izvirzītas arī apsūdzības krāpšanā vainu pastiprinošos apstākļos.

«Es teiktu, ka šajā hakeru uzbrukumā galvenais cilvēks un smadzenes ir Svartholms-Vargs,» ziņu aģentūrai TT norādīja Olins.

Viņš arī sacīja, ka nezina, kāpēc paņemti aizsargāti personas dati, kas tad izplatīti tīmeklī.

Pamatojoties «Pirate Bay» lietā izdotajā aresta orderī,

27 gadus vecais Svartholms-Vargs septembrī tika arestēts Kambodžā un tad izdots Zviedrijai.

Drīz pēc aresta parādījās ziņas, ka likumsargi par viņu interesējas arī saistībā ar hakeru uzbrukumu uzņēmumam «Logica» un Zviedrijas Nodokļu aģentūrai. Kiberuzbrukumi sākušies 2010.gadā un turpinājušies līdz 2012.gada aprīlim.

Prokuratūra paredz, ka kiberuzbrukumu lieta tiesā varētu nonākt maija vidū.

Kopš decembra Svartholms-Vargs tiek turēts cietumā Mariefredā, Zviedrijas vidienē, kur viņš izcieš «Pirate Bay» lietā piespriesto cietumsodu.

«The Pirate Bay» tika izveidota 2003.gadā. Tīmekļa vietne, kas lēš, ka tās lietotāju skaits pārsniedz 31 miljonu, ļauj ar torenta tehnoloģijas palīdzību savstarpēji apmainīties ar dažādiem failiem, kas pārsvarā ir ar autortiesībām aizsargāti mūzikas, filmu, programmu vai datorspēļu faili.

Zviedrijas tiesa 2009.gadā Svartholmam-Vargam piesprieda viena gada ieslodzījumu par autortiesību pārkāpšanas veicināšanu. Tāds pats sods tika piespriests pārējiem vietnes dibinātājiem - Frēdrikam Neijam un Pēteram Sundem, kā arī «The Pirate Bay» finansētājam Karlam Lundstremam. Tiesa arī lika viņiem atlīdzināt ierakstu studijām nelikumīgas lejupielādēšanas dēļ radušos zaudējumus 30 miljonu Zviedrijas kronu (2,3 miljonu latu) apmērā.

Gadu vēlāk, izskatot viņu pārsūdzības, tiesa trim pārējiem notiesātajiem cietumsodu samazināja uz laiku no četriem līdz desmit mēnešiem, palielinot naudassodu par kaitējumu, ko viņu darbība nodarījusi mūzikas un kino industrijai, līdz 46 miljoniem kronu (3,9 miljoniem latu).

Savukārt Svartholmam-Vargam, kas uz apelācijas sēdi neieradās, tika atstāts spēkā iepriekšējais cietumsods un vēlāk izdots starptautiskais orderis viņa arestam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu