Latvijas «Signet Bank» zaudējumi pērn - € 3,666 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas «Signet Bank» (iepriekš «Bank M2M Europe») pagājušajā gadā strādājusi ar zaudējumiem 3,666 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai 2016.gadā, liecina bankas publiskotais neauditētais pārskats. Savukārt bankas grupas zaudējumi bija 3,934 miljoni eiro pretstatā peļņai gadu iepriekš.

«Signet Bank» aktīvi 2017.gada 31.decembrī bija 171,218 miljonu eiro apmērā, kas ir par 3,2% jeb 5,617 miljoniem eiro mazāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 176,835 miljoni eiro.

Noguldījumos «Signet Bank» pagājušā gada beigās bija piesaistījusi 136,405 miljonus eiro, kas ir par 12,9% vairāk nekā 2016.gada beigās.

Tostarp termiņnoguldījumos 2017.gada beigās «Signet Bank» bija piesaistījusi 16,345 miljonus eiro, kas ir par 41,2% mazāk nekā 2016.gada beigās, bet norēķinu kontu atlikumi un noguldījumi uz pieprasījumu bija 120,06 miljonu eiro apmērā, kas ir pieaugums par 29%.

Bankas finanšu pārskats arī atklāj, ka 60,7% jeb 72,913 miljoni eiro norēķinu kontu atlikumu un noguldījumu uz pieprasījumu bija ar OECD valstu izcelsmi, 27,23 miljoni eiro - Krievijas, 10,881 miljons eiro - Latvijas, bet 9,036 miljoni - citu valstu.

«Bankas stratēģija paliek nemainīga – turīgu privātpersonu apkalpošana, maksimālu uzmanību pievēršot pakalpojumu kvalitātei un klientu kapitāla atdevei. (..) Šauras specializācijas biznesa modelis, apkalpojot nelielu klientu skaitu, ļauj mums pievērst pietiekamu uzmanību katram klientam un nodrošināt vislabāko pakalpojuma kvalitāti un ātrus, elastīgus risinājumus,» teikts vadības ziņojumā.

Bankas vadība arī informē, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pagājušajā gadā ciesti zaudējumi, bija iepriekš atzītā atliktā nodokļa aktīva norakstīšana, kuru banka bija spiesta realizēt Latvijas nodokļu likumu izmaiņu dēļ. Koncerna finansiālo rezultātu ietekmēja arī bankas iepriekš atzīto finanšu instrumentu pārvērtēšanas rezultāts no vērtības samazināšanās.

Pēc bankas vadības sniegtās informācijas, «Signet Bank» apkalpo apmēram 500 patieso labumu guvēju. «Mūsu klientu klubā nav un nebūs nejaušu cilvēku, jo jauni klienti tiek piesaistīti tikai no mūsu esošo klientu rekomendācijām vai no bankas akcionāru un vadības kontaktpersonu loka. Tas ir sevišķi svarīgi situācijā, ko patlaban pārdzīvo Latvijas finanšu sistēma pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas (»FinCEN«) 2018.gada 12.februārī izplatītā paziņojuma, nosakot Latvijā reģistrētu kredītiestādi «ABLV Bank» par iestādi, kura rada primāras bažas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Mēs saprotam, ka šie notikumi met ēnu uz visām Latvijā strādājošajām finanšu iestādēm, taču esam arī pārliecināti, ka mūsu biznesa modelis, kas ietver nelielu klientu un darījumu apjomu, ļauj mums veiksmīgi pārvaldīt jebkādu ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas/terorisma finansēšanas novēršanu (AML/CTF) saistītos riskus,» teikts vadības ziņojumā.

Lai apliecinātu, ka banka darbojas atbilstoši vislabākajai starptautiskajai praksei, AML/CTF programmu pārbaudei banka piesaistījusi starptautiskus neatkarīgos auditorus. 2016.gada beigās ASV bāzētie uzņēmumi «Exiger LLC» un «Lewis Baach Kaufmann Middlemiss» novērtējuši bankas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas programmu, pārbaudot tās atbilstību ASV uzraudzības iestāžu prasībām, kā arī to īstenošanas noteikumu, OFAC un Federālās finanšu iestāžu uzraudzības padomes BSA/AML uzraudzības rokasgrāmatā (FFIEC Manual) noteiktajām prasībām, attiecīgajām izpildes darbībām, Finanšu darījumu darba grupas sniegtajām norādēm un nozares labākajai praksei. Līdz šim īstenoti vairāk nekā 90% pēc audita saņemto ieteikumu. 2017.gada decembrī banka iniciēja papildus tās iekšējās kontroles AML/CTF sistēmas efektivitātes pārbaudi.

«Nākotnē mēs turpināsim stingri pievērst uzmanību globāla mēroga cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, kā arī bankas iekšējās kontroles sistēmu uzlabošanai atbilstoši izvērstajai regulējošajai videi un labākajai biznesa praksei. 2018.gadā mēs plānojam pilnībā izmantot sinerģiju ar «Signet» starptautisko pieredzi ieguldījumu pārvaldīšanā, lai saviem klientiem piedāvātu jaunus konservatīvus, taču ienesīgus ieguldījumu risinājumus. Mēs arī plānojam pievērst lielāku uzmanību kluba darījumiem, piedāvājot sadarbību klientiem, kuriem ir noteiktas finanšu vajadzības un interesanti biznesa projekti, un klientiem, kuri vēlas ieguldīt brīvos līdzekļus. Mēs uzskatām, ka pareizi strukturēti kluba darījumi nodrošina lielāku bankas klientu ieguldījumu portfeļu diversifikāciju un ka tie ir īpaši produkti, ko banka līdz ar labu apkalpošanu var piedāvāt saviem klientiem,» teikts vadības ziņojumā.

2016.gadā «Signet Bank» peļņa bija 311 tūkstoši eiro, bet bankas grupas peļņa bija 336 tūkstoši eiro.

«Signet Bank» ir dibināta 1992.gadā ar nosaukumu «Latvijas Biznesa banka». 2013.gada maijā banku iegādājās VMHY līdzīpašnieks Andrejs Vdovins un banka jūlijā mainīja nosaukumu pret «Bank M2M Europe». Savukārt 2017.gada septembrī par bankas lielākajiem īpašniekiem kļuva «Signet Global Investors Limited», «Hansalink» un «Fin.lv» un mēneša beigās banka mainīja nosaukumu pret «Signet Bank».

Pēc aktīvu apmēra «Bank M2M Europe» 2017.gada beigās bija 18. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu