Bagātīga un veselīga raža uz balkona

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Pašu audzēti dārzeņi noteikti ir daudz garšīgāki un veselīgāki par tiem, kurus varam iegādāties veikalā. Lai arī daudzi cilvēki lepojas ar sava dārziņa vai zemes gabala iegādi, tas neliedz baudīt garšvielu un dārzeņu priekus arī dzīvojot savā dzīvoklī. Uz balkona vai palodzes iespējams stādīt baziliku, piparmētras, spinātus, tomātus, papriku un pat baklažānus.

Audzē podos – no garšvielām līdz pat dārzeņiem

Ņemot vērā to, ka platība dārzam samazinās un arvien biežāk tiek stādīti mauriņi, bet pieprasījums pēc veselīga uztura kļūst arvien lielāks, esam secinājuši, ka daudzi cilvēki arvien biežāk izmanto savu balkonu dārzkopības vajadzībām. Tā ir iespēja izbaudīt svaigus garšaugus un dārzeņus, kas auguši tepat, rokas stiepiena attālumā. Šis hobijs noteikti atmaksājas un to sāk piekopt arvien vairāk cilvēku.

Lai stādītu dārzeņus un garšaugus dzīvoklī, noteikti iesakām parūpēties par sēklām, kūdras substrātiem, notekām, paplātēm, podiem un mēslojumu. Pirms ķerties pie grūtākām lietām, tā vērts sākt ar garšaugiem. Uz balkona vai palodzes var izaudzēt baziliku, timiānu, rozmarīnu, pētersīļus, piparmētru vai majorānu, kas dīgst tikai 4-11 dienas. Šo augu ražu iespējams izbaudīt visu cauru gadu - ziemā un agrā pavasarī iesakām tos audzēt mājās uz palodzes, bet no aprīļa līdz maijam pārvietot uz balkonu.

Foto: Shutterstock

Garšaugiem ir arī labvēlīga ietekmi uz ķermeni: kliņģerītes un kumelītes uzlabo gremošanas sistēmu, oregano stiprina asinsriti, piparmētra regulē zarnu trakta darbību un uzlabo apetīti, bet baziliks lieliski noder cīņā pret saaukstēšanās, galvassāpēm vai bezmiegu. Interesanti, ka līdz ar ierastajiem augiem iespējams audzēt arī sarkanbrūnās bazilikas šķirnes «Red Rubin» – tie ne tikai papildinās ēdiena garšu, bet skaisti izskatīsies uz palodzes vai balkona.

Garšaugi un retu augu sēklas

Tomāti– labākie dārzeņi, kurus audzēt uz balkona, ja tur ir pietiekami daudz saules gaismas un ir sagādāta kvalitatīva, auglīga augsne. Stādīt šķirnes «Vilma», «Duo», «Venus», «Bajaja» un «Black cherry» – to augļi ir 15-30 gramus smagi, garša – maiga un salda. Ja ir sasniegti pareizie audzēšanas apstākļi, ražu iespējams baudīt visas vasaras garumā.

Tomāti

Foto: Shutterstock

Citi mēdz audzēt arī eksotiskākus augus, piemēram,papriku. Lai tā ziedētu no jūlija līdz pat septembrim, nepieciešams liels saules daudzums, tāpēc vislabāk tos audzēt uz palodzes vai balkona dienvidu pusē. Noteikti jāatceras, ka papriku vajadzētu apkopt reizi divās nedēļās un to regulāri jāaplaista – vasarā katru dienu. Jāparūpējas arī par vietu, kur šos augus stādīt, tāpēc iesakām sagādāt podus vai koka paplātes. Mājās iespējams izaudzēt gan saldos («Hamik«), gan arī asos («De cayenne», «Draky») piparus – tiem labāk piemēroti būs vēsi balkoni. Pašu papriku parasti iespējams novākt un baudīt augustā-oktobrī.

Paprika un pipari

Paši mazākie balkoni būs ideāli piemēroti baklažānu, lapu salātu, spinātu un pat zemeņu audzēšanai. Pirms augu stādīšanas ir ļoti svarīgi savākt pēc iespējas vairāk informācijas par to, kā šos augus pareizi stādīt, audzēt un apkopt.

Foto: Shutterstock

Īss audzēšanas apskats

Ja jums ar pirmo reizi nav izdevies iegūt ražu, tas nenozīmē, ka jūs esat neprasmīgs un slikts dārznieks – kaut kur vienkārši esat kļūdījušies. Iesakām ņemt vērā dažus padomus:

  • Noteikti jādod priekšroka nemetāliskiem un māla traukiem. Tie augiem patiks daudz labāk un arī mājas dārziņš izskatīsies skaistāk;
  • Balkonā augsnē neatrodas dabiskie minerāļi, tāpēc noteikti nepieciešams iegādāties speciālos mēslošanas līdzekļus;
  • Protams, ir daži augi, kuriem patīk augt apstākļos, kādi atrodas siltumnīcā, bet arī vasaras laikā stiklotos balkonos noteikti nepieciešams vēdināt, jo augiem ir nepieciešams svaigs gaiss;
  • Ja balkonam nav logu un tas ir atvērts, noteikti jāparūpējas par aizsardzību pret vēju un aukstumu;
  • Augi jāpasargā arī no tiešiem saules stariem;
  • Audzēt augus vienā podā vai traukā, tā ekonomējot vietu, ir iespējams. Piemēram, baziliku iespējams audzēt kopā ar citiem augiem, jo tā aromāts rūpējas arī par kaitēkļu iznīdēšanu.

Izmantojiet šos padomus un izturieties pret savu dārzu ar mīlestību – tad jūs pavisam drīz varēsiet izbaudīt sava darba augļus. Lai bagātīga un garda raža!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu