Banka kā starpnieks jaunas mājas būvniecībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Diskusijās, kas skar banku darbību, visbiežāk tiek pieminētas tādas tēmas kā kreditēšana vai bankas finanšu rādītāji, taču maz runāts par bankas nozīmi klientu informēšanā un konsultēšanā. Tiek aizmirsts, ka bankas ir arī kā starpnieki, kas, piemēram, palīdz atrast pareizo ceļu jaunas mājas būvniecībai.

Protams, neviena banka nespēs izskaidrot katru tehnisko parametru būvniecībā, taču spēs atrast īstos cilvēkus, kas to pārzinās. Varētu pat teikt, ka banka kopīgi izveido saimi – klients, banka un būvfirma, nodrošinot iespējami labākas un veiksmīgākas savstarpējās attiecības. Kaut arī aizvien vairāk klientu novērtē šāda veida tikšanos, līdzšinējā pieredze liecina – vairākums cilvēku, kam interesē jauna mājokļa būvniecība, nemaz nezina, ka ir iespēja atnākt uz banku un pārrunāt visus interesējošos jautājumus.

Bankā finansējums jaunas mājas būvniecībai tiek piešķirts, vadoties pēc tāmes un īpašuma nākotnes vērtības. Bankas kompetentā persona izskata klienta iesniegto būvniecības tāmi un to apstiprina vai lūdz paskaidrojumus / papildinājumus. Vienmēr pievēršam uzmanību izmaksās iekļautajām pozīcijām, jo bieži vien mēdz gadīties, ka tāmē ir iekļauti nekorekti būvdarbu apjomi un nav paredzēti visi būvdarbi, kā rezultātā par piešķirtajiem naudas līdzekļiem nebūs iespējams pabeigt mājas būvniecību, kas nereti var sarežģīt mājas nodošanu ekspluatācijā. Šāda procedūra klientam sniedz elastīgumu, pašam izvēloties savas naudas plūsmu.

Vēlos uzsvērt, ka banka finansē visus nepieciešamos būvdarbus no mājas pamatu izbūves līdz mājas būvniecībai ar pilnu iekšējo apdari un teritorijas labiekārtošanu. Mēbeles un tehnika gan netiek finansētas. Taču tajā pašā laikā ir jābūt uzmanīgiem, lai šī nauda netiktu izmantota ekonomikas ēnas pusēs, piemēram, nolīgstot darbaspēku, par kuru netiek veiktas sociālās iemaksas vai arī darba devējs izvairās no citu nodokļu samaksas. Banka ir filtrs, kas palīdz izveidot labāko piedāvājumu mājas būvniecībai, piesaistot profesionālu būvfirmu.

Turklāt, piesaistot vienu mājas ražotāju, klients ir pārliecināts par visām tā darbībām. Dažādos posmos, protams, tiek piesaistīti citi darbinieki, taču būvfirmās šādas darbības ir caurredzamākas un drošākas nekā gadījumos, ja klients izvēlas nolīgt dažādus privātus darbiniekus ar mērķi ietaupīt. Būvfirmas arī izsniedz garantijas, kas nodrošina labošanas darbus kvalitātes trūkuma gadījumos.

Bankās ir informācija par zināmiem līderiem māju būvniecībā, kas māju sagatavo līdz pilnai apdarei, ar jau iepriekš zināmu tāmi un labu reputāciju. Un tieši šādas firmas mēs palīdzam atrast ikvienam klientam. Taču kopumā, iesakot būvfirmas, ar ko esam sastrādājušies pirms tam, mēs ieņemam neitrālu pozīciju.

Tāpat jāuzsver, ka bankas dažādu materiālu mājām piešķir vienādus kreditēšanas nosacījumus, vienalga, vai māja tiek celta no koka vai kāda cita materiāla. Jāuzsver gan, ka vidējais būvfirmu cenu uzstādījums mājoklim līdz pilnai apdarei, ieskaitot teritorijas labiekārtošanu, ir no 900 līdz 1200 EUR/m2, taču pieprasījums ir novērots vidēji līdz 650 EUR/m2. Vairums būvuzņēmumu nespēj nolaist šīs cenas zemāk, jo ne vien ir nepieciešams apmaksāt likumīgi noalgotu darbaspēku, bet arī materiāli bieži vien ir jāpasūta no citām valstīm. Tādējādi rodas «apburtais loks» – kamēr cenas nesamazinās, pieprasījums nepalielinās – un otrādi. Taču situācija ir līdzvērtīga, kāda tā ir bijusi neskaitāmās jomās, un esmu pārliecināts, ka tā mainīsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Uz augšu