Nākamais hakeru mērķis būs lielapjoma dati

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Oktobra beigās masveida kiberuzbrukumu piedzīvojušās interneta vietnes, starp kurām bija arī «Twitter», «Amazon» un «Reddit», būtībā kļuva par lietu interneta iespēju upuriem – neapsargātas viedierīces tika iekļautas «botnet» tīklā, kas iztraucēja šo vietņu darbību. «eScan» antivīrusu programmu izstrādātāji norāda, ka arī citas jaunās tehnoloģijas neizbēgami sagaidīs kibernoziedznieku uzmanību.

To, ka hakeri cenšas izspiest visu iespējamo labumu no saviem uzbrukumiem, jau ir pierādījusi ielaušanās iepazīšanās portālā «Ashley Madison». Vienā no lielākajiem 2015.gada drošības incidentiem miljons vietnes lietotāju ne tikai pazaudēja savus privātos un finanšu datus, bet sagaidīja arī nepatīkamu kiberkrāpnieku uzmanību: izspiešanas uzbrukumus, e-pastus ar melīgiem solījumiem, piedāvājumus pievienoties neuzticību sludinošai interneta vietnei un tml.

Drošības eksperti norāda, ka jaunās tehnoloģijas palīdz attīstīties kibernoziedznieku izmantojamajām metodēm – katrai jaunai tendencei tiek pielāgotas jau zināmas vai arī tiek radītas jaunas krāpšanas metodes. Mākoņdatošanai un lietu internetam jau ir pievērsuši uzmanību kiberkrāpnieki, kuru mērķis ir izvilināt naudu gan no privātiem lietotājiem, gan no uzņēmumiem.

«Mākoņdatošana līdz šim tiek uzskatīta par drošāku datu glabāšanas alternatīvu nekā fizisko serveru vai citu datu glabāšanas ierīču izmantošana, taču būtu jāatceras, ka datu noplūdi var izraisīt ne tikai kibernoziedznieki, bet arī neuzmanīgi paša uzņēmuma darbinieki,» norāda «eScan» antivīrusu programmu izplatītāja uzņēmuma «Baltimax» tirdzniecības vadītājs Deivids Pelenis.

«eScan» eksperti prognozē, ka strauju popularitāti iegūstošie lielapjoma dati (angl. big data) neizbēgami sagaidīs kibernoziedznieku uzbrukumus, bet lietotāju privātums kļūs par vienu no būtiskākajām ievainojamībām. Tiek prognozēts, ka lielapjoma datus glabājošie serveri var pievilināt kibernoziedzniekus, kas vēlas iegūt tādu vērtīgu informāciju kā lietotāju privātie vai kredītkaršu dati. Taču par vislielāko ēsmu hakeriem var kļūt prognozes, kuras var iegūt, izanalizējot un apstrādājot lielu datu apjomu par lietotājiem.

«Zinot, ko potenciālie upuri visbiežāk pērk, kā izmanto sociālos tīklus, kādas vietas apmeklē katru dienu, kā arī lielu daudzumu citas informācijas, krāpnieki var izstrādāt īpaši detalizētus un daudz precīzākus uzbrukumus, lai savās lamatās ievilinātu ievērojami vairāk lietotāju,» situāciju komentē «Baltimax» pārstāvis.

Eksperti uzsver, ka lielus datu apjomus glabājošajiem un apstrādājošajiem uzņēmumiem nāksies parūpēties arī par atbilstošiem drošības mehānismiem – ne tikai par datu aizsardzību, bet arī ar datiem strādājošo darbinieku identifikācijas risinājumiem. Pretējā gadījumā neautorizēta piekļuve lielapjoma datiem var radīt to zaudēšanas vai zādzības risku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu