Starptautiskie aizdevēji sāk Kipras glābšanas programmas 3.pārskatu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskie aizdevēji trešdien sāka veikt Kipras ekonomikas trešā pārskatu, lai noskaidrotu, vai valsts ievēro pērnā gada martā noslēgtās glābšanas programmas saistības. Kipra jau veiksmīgi izturējusi iepriekšējos divus novērtējumus.

Jaunākā pārskata veikšana ilgs divas nedēļas un koncentrēsies uz banku restrukturizāciju, plānoto valsts aktīvu pārdošanu un pasākumiem tā dēvēto slikto kredītu samazināšanai.

Kipras Centrālā banka pavēstīja, ka starptautisko aizdevēju - Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) - eksperti, kuri valstī atradīsies līdz 12.februārim, savu misiju sākuši ar vispārīgām diskusijām par finanšu sektoru.

Tuvāko dienu laikā viņi tiksies arī ar amatpersonām no banku sektora, kurā šobrīd tiek īstenots 1,5 miljardu eiro vērts restrukturizācijas process.

Iepriekšējos pārskatos starptautiskie aizdevēji bija atzinīgi novērtējuši Kipras spēju ievērot glābšanas programmas bargos nosacījumus.

Kiprai nepieciešams saņemt kreditoru apstiprinājumu jaunākajam pārskatam, lai valsts varētu saņemt aizdevuma nākamo maksājumu.

Martā Kipra panāca vienošanos ar EK, ECB un SVF par desmit miljardu eiro vērtas glābšanas programmas saņemšanu, lai nodrošinātu palīdzību valsts ekonomikai un banku sistēmai.

Apmaiņā pret šo aizdevumu starptautiskie kreditori pieprasīja likvidēt Kipras otru lielāko banku «Laiki Bank» un piemērot nodevu noguldījumiem virs 100 000 eiro lielākajā bankā «Bank of Cyprus».

Tāpat Kipras iedzīvotāji saskārušies ar bargiem taupības pasākumiem, kuru laikā gan privātajā, gan valsts sektorā samazinātas strādājošo algas un tikuši paaugstināti nodokļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu