No Latvijas iestājas eiro zonā iegūs arī Igaunija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas ekonomikas un sakaru ministrs Juhans Partss Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās Bankas (ECB) lēmumu atzīt Latviju par gatavu dalībai eiro zonā vērtē kā pozitīvu, jo stabila tirgus zona un kopīga valūta vienlīdz veicinās gan Latvijas, gan Igaunijas ekonomisko attīstību.

«No Igaunijas ekonomikas viedokļa raugoties, daudzi mūsu tirdzniecības partneri un investori uz Igauniju un Latviju skatās kā uz vienotu tirgus zonu, un signāls, ka mūsu tirgus zonā ir stabilitāte, pateicoties valsts finansēm un kopīgajai valūtai, noteikti ir ļoti pozitīvs faktors mūsu ekonomikas attīstībai,» Partss trešdien sacīja aģentūrai BNS.

«Tas ir skaidrs signāls, ka Latvija ir pārvarējusi ļoti sarežģītu situāciju, un par to mums noteikti ir jāuzteic Latvijas valdība un iedzīvotāji,» norādīja Igaunijas ekonomikas ministrs.

Komentējot sabiedrības skeptisko attieksmi pret eiro Latvijā, Partss teica, ka

ir nepieciešams laiks, lai lēmuma pozitīvo ietekmi sajustu cilvēki.

«Zināma piesardzība ir saprotama. Cerams, ka pārejas praktiskā puse būs raita,» viņš piebilda.

Atskatoties uz Igaunijas pieredzi, Partss sacīja, ka pirms pārejas uz eiro Igaunijā tika minēti daudzi draudi, no kuriem daļa nebija pamatoti, kā arī vienmēr ir izņēmumi, kurus nevar paredzēt.

«Eiro kā valūta noteikti neatrisinās mikroekonomikas problēmas - kā padarīt uzņēmējdarbību produktīvāku, konkurētspējīgāku un tamlīdzīgi,»

norādīja Igaunijas ekonomikas ministrs.

Viņš uzsvēra, ka ilgtermiņa izaicinājumi ekonomikai saglabājas tādi paši kā pirms pārejas uz eiro. «Arī Latvijai nevajadzētu gaidīt, ka eiro būs kaut kāda burvju nūjiņa, kas garantēs lielāku labklājību cilvēkiem un likvidēs bezdarbu. Tomēr tas ir priekšnosacījums mūsdienu Eiropā,» piebilda ministrs.

Jau vēstīts, ka trešdien Eiropas Komisija un arī Eiropas Centrālās bankas publiskotie konverģences ziņojumi par Latvijas gatavību ieviest eiro ir pozitīvi - Latvija ir gatava kļūt par 18. eiro zonas dalībvalsti.

Latvija plāno ieviest no 2014.gada 1.janvāra. Igaunija eiro zonai pievienojās 2011.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu