Idelsons cer pārsolīt citu piedāvāto cenu par "Citadeli"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Holdinga kompānija "VMHY Group" cer, ka par AS "Citadele banku" ("Citadeli"), kad valdība nolems sākt tās privatizācijas procesu un aicinās investorus iesniegt savu piedāvājumu, tā spēs piedāvāt labāku cenu nekā citi interesenti.

"VMHY Group" ietilpstošās Krievijas komercbankas "M2M Private Bank" vadītājs Roberts Idelsons intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka, tā kā pats ir strādājis bankā un zina, kādus biznesus tajā var attīstīt, viņš cer, ka varēs piedāvāt labāku cenu nekā citi konkurenti.

Jau pirms gada "VMHY Group" iesniedza piedāvājumu Privatizācijas aģentūrai iegādāties toreizējās "Parex bankas" privātā kapitāla pārvaldīšanas biznesu, kā arī bankas kredītus, kas izsniegti NVS valstīs. Taču tā kā patlaban "Citadele" ir krietni mazāka nekā laikā, kad "VMHY Group" izrādīja interesi par vēl nesadalītās bankas iegādi, grupa ir gatava iegādāties arī visu banku.

"Pirms gada nesadalītajai "Parex bankai" bija neskaidra bilance ar lielu skaitu problemātisko aktīvu, tāpēc tobrīd "VMHY Group" piedāvāja iegādāties tikai bankas daļu. Pašlaik, kad sliktie kredīti ir atdalīti, bizness ir palicis mazāks un skaidrāks un, lai dabūtu "Private Banking" biznesu, var nopirkt arī visu banku," teica Idelsons.

Idelsons apstiprināja, ka "VMHY Group" varētu iegādāties visu "Citadeli", paturēt daļu biznesa sev un pārējo jau īstenot tālāk. Kad un kā tas varētu notikt, pagaidām esot pāragri runāt, jo darījums pat vēl nav sākts.

Viņš arī norādīja, ka pagaidām nekādas konkrētas sarunas par "Citadeles" iegādi nav notikušas, un atzina, ka "nav jau pagaidām jēgas runāt".

"Gaidām, kamēr valdība nolems, ka banku tomēr privatizēs. Pēc tam, ceram, ka mūs aicinās iesniegt savu piedāvājumu. Papildu sarunas tagad veikt nebūtu jēgas," teica Idelsons, piebilstot, ka viņi, protams, nav vienīgie "Citadeles" iegādes interesenti.

Taujāts, vai viņam ir zināms, cik daudz un kādi ir "VMHY Group" konkurenti cīņā par "Citadeli", Idelsons sacīja, ka par konkurentiem dzirdējis tikai no preses.

Presē saistībā ar "Citadeles" iegādi vairākkārt pieminētas "DnB Nord" un "Nordea". Idelsona vērtējumā, abu šo banku vēlme palielināt tirgus daļas ir loģiska, tomēr viņš uzskata, ka tās jau tagad organiskā veidā spēj to izdarīt, tāpēc, jo ilgāks laiks paies, jo arī no Rietumu banku puses saglabāsies mazāka interese.

Neoficiāli minēts, ka par "Citadeli" interesējas arī citas Krievijas bankas un, pēc Idelsona teiktā, Krievijas bankām kopumā ir interese par Latvijas bankām un arī par jaunu banku dibināšanu.

Jau ziņots, ka, pēc Idelsona aplēsēm, "Citadeles" pārdošanas cena ir līdz 150 miljoniem latu.

Ņemot vērā visas problēmas, kas bijušas Latvijas banku sektorā un neskaidrību par ekonomikas un tirgus izaugsmes perspektīvām, pēc viņa ieskatiem, cena, par kuru var pārdot jebkuru banku Latvijā, ir viena tās kapitāla līdz pusotra kapitāla vērtībā. Tas esot atkarīgs no tā, cik banka ir pelnoša, kādos tirgos strādā un kādus klientus apkalpo.

Viņaprāt, "Citadeles" priekšrocība ir tā, ka visi sliktie kredīti no tās ir izņemti ārā un nav aktīvu, kas samazinātu pirkuma cenu, tāpēc viens no galvenajiem faktoriem būtu tās pelnītspēja nākotnē.

"Citadeles" kapitāls patlaban ir aptuveni 103 miljoni latu. Idelsona vērtējumā, ja "Citadeli" izdosies pārdot par 1,3 kapitāliem līdz 1,4 kapitāliem, tas būs ļoti labs darījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu