Strazds: ir īstais brīdis lemt par valsts uzņēmumu pārdošanu (61)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašreiz ir politiski vispiemērotākais laiks lēmumu pieņemšanai par valsts uzņēmumu pārdošanu, uzskata "Nordea" Latvijas filiāles vecākais ekonomists Andris Strazds.

Biržā varētu pārdot tikai nelielu daļu akciju

Viņaprāt, valsts uzņēmumu pārdošanai vispiemērotākais veids būtu stratēģiskā investora piesaiste, nevis kotācija biržā. "Visticamāk, tā ir stratēģiskā investora piesaiste. Es nedomāju, ka Latvijā birža varētu būt tas veids, caur kuru mēs pilnībā pārdosim šīs valstij piederošās kapitāldaļas," sacīja Strazds.

Pēc ekonomista teiktā, biržai šādu darījumu veikšanā nav lielas pieredzes. "Biržai ir pārāk nekāda vēsture šajā jomā. Cik mums Latvijā ir bijuši publiskie piedāvājumi? Man nāk prātā tikai "SAF Tehnika"," minēja Strazds.

Viņš gan piekrita, ka biržā varētu pārdot nelielu daļu akciju. "Tas jau nenozīmē, ka neko nevar piedāvāt caur biržu. Iespējams, ka tur būtu pat nepieciešams pārdot kaut kādu nelielu daļu no akcijām. Tas tikai palīdzētu arī biržai attīstīties. Taču veikt šos darījums pilnībā caur biržu, manuprāt, nav pareizi. Jo ir arī jāskatās, kas ir šo uzņēmumu potenciālie pircēji, vai viņus interesē akciju pakete vai arī sadrumstalotas atsevišķas akciju daļas. Ir arī būtiski saprast, ka akciju kontrolpakete vai liela akciju pakete būs vērtīgāka nekā kaut kādas izkliedētas īpašumtiesības. Tas gan nenozīmē, ka nevajadzētu rīkot izsoli - sacensību starp stratēģiskajiem investoriem, kuri vēlētos valsts kapitāldaļas iegūt," pastāstīja "Nordea" vecākais ekonomists.

Visu varētu paveikt trīs vai četros mēnešos

Viņš arī piekrita, ka valsts uzņēmumu pārdošana nevar notikt dažu dienu vai nedēļu laikā. "Taču trīs četri mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai darījumu veiktu. Vismaz to posmu - no brīža, kad valdībā tiek pieņemts lēmums, ka tas ir jādara, līdz tam, kamēr parādās potenciālie investori, kuri veic uzņēmumu padziļinātu izpēti, kas liela uzņēmuma gadījumā varētu ilgt trīs, četras vai pat piecas nedēļas, un investori iesniedz savu galīgo piedāvājumu," norādīja Strazds.

Viņaprāt, politiski 2011.gads ir vispiemērotākais, lai pārdotu valsts daļas telekomunikāciju uzņēmumos "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons", kā arī "Parex banku" un banku "Citadele".

"Uz to es varu vienīgi atbildēt tā - ja valdība tam nav gatava pašlaik, man ir grūti iedomāties, kā tā būs tam gatava 2012.gadā, kad būs pašvaldību vēlēšanas, vai vēl tālāk, kad atkal tuvosies Saeimas vēlēšanas. Šis ir tas brīdis, kad to ir politiski iespējams izdarīt. Ja tas pašlaik nav politiski iespējams, vismaz šajā ziņā iestājas tāda pilnīgi bezcerīga sajūta, jo tad tas, visticamāk, nebūs iespējams pārskatāmā nākotnē," klāstīja Strazds.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu