Valdībai būtu jālemj par LMT un Lattelecom pārdošanu (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad valdībai ir laiks pieņemt lēmumu par telekomunikāciju uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) valstij piederošo akciju pārdošanu un kotāciju biržā, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra vērtspapīru biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Viņas skatījumā, jau 2011.gadā vienam no šiem uzņēmumiem ir jābūt kotētam biržā. "Es nesaku, ka abiem, jo savs viedoklis un intereses var būt otram īpašniekam - "Telia Sonera", bet vienam no šiem uzņēmumiem biržā būtu jābūt obligāti," teica biržas vadītāja.

Savu viedokli viņa pamato ar to, ka tieši biržā par sev piederošajām telekomunikāciju uzņēmuma akcijām valsts var saņemt augstāko cenu un vienlaikus attīstīt kapitāla tirgu un ekonomiku.

"Liela telekomunikāciju uzņēmuma kotēšana biržā atvedīs uz Latviju lielu skaitu starptautisko investoru, un daļa no tiem, kā tas parasti notiek, ar laiku investēs citos uzņēmumos, kuriem nepieciešams finansējums. Arī "Lattelecom" vai LMT darbiniekiem un vadībai biržā kotētu akciju iegādes vai piešķiršanas iespējas būtu papildu motivācija," spriež eksperte.

Tanī pat laikā viņa pozitīvi novērtēja to, ka 2010.gadā tika sākta valsts saimniecības inventarizācija, kuru īstenot valstij palīdzēja Baltijas Korporatīvais pārvaldības institūts. Proti, tika izveidots pirmais pārskats un analīze par valstij piederošajiem komerciālajiem aktīviem, turklāt šis pārskats ir publiski pieejams katram Latvijas iedzīvotājam.

Veiktā analīze liecina, ka valstij piederošie uzņēmumi ir milzīgs ekonomikas segments, tas sastāv no vairāk nekā 140 uzņēmumiem ar bilances vērtību vairāk nekā 7,15 miljardi latu.

"Faktiski lielākais uzņēmējs Latvijā un lielākais konkurents daudziem citiem uzņēmējiem ir pati Latvijas valsts. Valstij piederošo uzņēmumu apgrozījums 2009.gadā veidoja 18% no Latvijas IKP. Pārskatā veiktā analīze diemžēl liek secināt, ka šis segments netiek profesionāli pārvaldīts, turklāt nereti rada nevienlīdzīgu konkurenci privātajiem uzņēmumiem," akcentē Auziņa-Melalksne.

Viņa atgādina, ka, sakārtojot savu uzņēmumu pārvaldību, uzlabojot rentabilitāti, gūstot ieņēmumus no vienreizējām dividendēm jau šogad, regulārajām ikgadējām dividendēm, kā arī no atsevišķu komercsabiedrību kapitāldaļu pārdošanas vai investoru piesaistes, valsts var gūt ievērojamus naudas līdzekļus.

Saskaņā ar ekspertu aplēsēm valsts var ieņemt līdz pat 1,5 miljardus latu, kas neiekļauj stratēģisko uzņēmumu privatizāciju un kontroles atdošanu. "Ir bēdīgi, ka valsts komercuzņēmumu laba pārvaldīšana un ieņēmumu gūšana tiek ilgstoši atstāta pašplūsmā, kamēr valdības enerģija un laiks ir vērsts uz sociāli sāpīgākām un mazāk ienesīgām lietām, tādām kā diskutablu izdevumu posteņu tālāka apgriešana vai nodokļu palielināšana darbaspēkam," rezumēja biržas vadītāja.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā pēc valdības sēdes izteicās, ka Latvijas valdība ir gatava pārdot valstij piederošās sakaru operatoru "Lattelecom" un LMT kapitāldaļas. Pārdošanas gadījumā galvenais uzstādījums būtu, lai abi uzņēmumi nenonāktu viena īpašnieka rokās un neizveidojas monopols.

Dombrovskis gan piebilda, ka patlaban aktīvas sarunas par "Lattelecom" un LMT privatizāciju nenotiek un neesot arī nekāda pamata ar šo jautājumu steigties.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu