EK dokumenti liecinot par "Latvijas valsts mežu" privatizēšanu (42)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai gan augstas amatpersonas uzsver, ka valstij piederošie lielie uzņēmumi netiks privatizēti, Eiropas Komisijas (EK) Konkurences ģenerāldirektorāta oficiālajā mājaslapā publicēts dokuments ar nosaukumu "Par atbalstu VAS "Latvijas Valsts meži" privatizēšanā", šodien raksta "Neatkarīgā".

Jautājumu, kādēļ Latvijas valdība lūdz atbalstu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien pat nevēlējās uzklausīt, savukārt premjera preses sekretāre Līga Krapāne bija lakoniska: "Tā ir falsifikācija. Tāds lēmums nav bijis."

Zemkopības ministrijas (ZM) amatpersonas uzskata, ka šāds ieraksts parādījies tulka kļūdas dēļ.

ZM Meža departamenta direktora vietnieks Jānis Birģelis laikrakstam skaidroja, ka pagājušā gada 26.janvārī EK Konkurences ģenerāldirektorāts informējis Latviju, ka saņemta sūdzība par konkurences kropļošanu no VAS "Latvijas Valsts meži" puses. Gatavojot vēstuli, angļu tulks to nosaucis par privatizāciju. "Sūdzības priekšmets iztulkots nepareizi," skaidroja Birģelis, pieļaujot, ka tik rupji kļūdījies ir EK algots tulks. Viņš arī kategoriski noliedza, ka konfidencialitātes statusu šai sūdzībai būtu lūgusi piemērot ZM. Viņš nezināja teikt, kādēļ valdība nevēlas šim jautājumam noņemt konfidencialitātes statusu.

EK Konkurences ģenerāldirektorāta pieņemto lēmumu sarakstā redzams, ka 2009.gada 26.jūnijā ģenerāldirektorātā lemts par atbalstu "Latvijas valsts mežu" privatizēšanā. Tāpat norādīts, ka lēmuma teksta "publiskojamā versija pašlaik nav pieejama. To publiskos, tiklīdz no dokumenta izņems konfidenciālu informāciju".

Vairāki EK dokumentu aprites zinātāji "Neatkarīgajai" skaidroja, ka no iepriekšminētā nepārprotami izriet, ka Latvijas valdība lūgusi EK atbalstu kāda jautājuma risināšanā, kas saistīts ar vēlmi privatizēt VAS "Latvijas valsts meži". Konkurences ģenerāldirektorāta atbalsts Latvijas valsts mežu privatizācijai, visticamāk, bijis jāprasa tādēļ, lai pārbaudītu, vai EK nav iebildumu sakarā ar uzņēmuma privatizācijas ietekmi uz brīvu kokmateriālu tirgu. Tādējādi atbalsta prasīšanu EK, pēc ekspertu domām, faktiski var uzskatīt par sagatavošanās darbiem privatizācijai.

Tāpat no publikācijas EK mājaslapā izriet, ka šo jautājumu slepenu padarījusi tieši Latvijas valdība. Aizdomīgi ir tas, ka konfidencialitāte šajā jautājumā saglabāta jau vairāk nekā gadu, kas ir netipiski šāda veida EK dokumentiem un kas liecina tieši par valdības bailēm no informācijas publiskošanas, raksta "Neatkarīgā".

EK preses darbiniece konkurences jautājumos Marija Madride laikrakstam sacīja, ka lēmums pieņemts pēc kādas fiziskas vai juridiskas personas sūdzības EK Konkurences ģenerāldirektorātam, ka it kā Latvijas valsts kopš 2002.gada sniegusi 250 miljonu eiro atbalstu "Latvijas valsts mežiem" un to klientiem valsts mežu ekspluatācijai. Tas, pēc sūdzības autoru domām, kropļo brīvo tirgu un ierobežo konkurenci, kas saskaņā ar ES valstu kopējo līgumu ir sodāma darbība.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu