PA vadītājs: nav īstais laiks lielo uzņēmumu privatizācijai (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ņemot vērā ekonomisko situāciju, patlaban nav piemērotākais laiks lielo uzņēmumu privatizācijai, liecina Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Artura Granta teiktais intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes".

Viņš uzsvēra, ka no valsts lielajiem uzņēmumiem privatizējamas ir divu kompāniju - "Lattelecom", "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) - valstij piederošās kapitāldaļas. Pārējie lielie valsts uzņēmumi nav privatizējami, un tas ir atrunāts speciālā likumā.

Kā norādīja Grants, diez vai patlaban būtu piemērotākais brīdis "Lattelecom" un LMT kapitāldaļu privatizācijai, tomēr šajā gadījumā jāņem vērā, ka faktiski vienīgais iespējamais pircējs ir otrs uzņēmumu lielais akcionārs - skandināvu koncerns "TeliaSonera". Līdz ar to iespējas privatizēt "Lattelecom" un LMT kapitāldaļas ir atkarīgas no "TeliaSonera" piedāvājuma.

Grants arī apstiprināja, ka ekonomiskās situācijas ietekmē ir samazinājušies PA ieņēmumi no 30 miljoniem latu 2008.gadā līdz astoņiem miljoniem latu pagājušajā gadā. Lai arī joprojām galvenais PA darbības veids ir valsts īpašuma objektu privatizācija, pieprasījums pēc tiem ir samazinājies.

PA valdes priekšsēdētājs informēja, ka patlaban neizmantoti ir palikuši aptuveni 3,5 miljoni sertifikātu aptuveni 100 miljonu latu vērtībā, kas ir 5% no kopējā privatizācijas sertifikātu apjoma. Pērn PA rīkotajos privatizācijas procesos iegūti privatizācijas sertifikāti trīs miljonu latu vērtībā, tomēr tos var izmantot arī pašvaldību objektu privatizācijā, zemes izpirkšanā utt.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu