Darbu "Olainfarm" padomē atstājusi Signe Baldere-Sildedze (1)

Papildināts
LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Darbu zāļu ražotāja "Olainfarm" padomē atstājusi Signe Baldere-Sildedze, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kompānijas pārstāvji informē, ka ir saņemts Balderes-Sildedzes paziņojums par padomes locekļa amata atstāšanu no otrdienas, 11.septembra.

Vienlaikus "Olainfarm" pārstāvji norāda, ka padomes locekles atkāpšanās no amata neietekmē uzņēmuma padomes darbu - padome ir lemttiesīga un tajā turpina darbu Pāvels Rebenoks, Irina Maligina, Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka.

Atbilstoši Komerclikumam, ja padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atsaukts no amata pirms termiņa beigām, notiek jaunas padomes locekļu vēlēšanas, kurās pārvēlē visu padomes sastāvu.

Mediju paziņojumā Baldere-Sildedze norādīja, ka padomes locekles amatu atstāja, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā".

Viņa papildināja, ka par lēmuma atstāt "Olainfarm" padomes locekļa amatu pārliecināja televīzijas kanāla TV3 ziņu pārraidē paziņotais, kurā jurists Mārtiņš Krieķis pārliecina abas mantinieces par veicamajam darbībām mantojuma lietā.

"Manu lēmumu atkāpties no "Olainfarm" padomes locekļa amata pastiprināja arī presē atspoguļotā mantojuma masas "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina vecākās meitas Irinas Maliginas, Krieķa un advokāta Pāvela Rebenoka (un ne tikai viņu) saistība vēl pirms 4.septembra ārkārtas akcionāru sapulces," sacīja Baldere-Sildedze.

Tostarp Baldere-Sildedze paziņojumā atzīmēja, ka presē publicētie Krieķa paziņojumi par viņa izvirzīšanu padomes locekļa amatam "ir absolūti nepatiesi, jo nekad "Olainfarm" akcionāri šādu piedāvājumu Krieķim izteikuši nav".

"Uzskatu, ka Irinas Maliginas rīcība 4.septembra ārkārtas akcionāru sapulcē ir vērtējama galēji kritiski, un viņas balsojums ir, mazākais, neētisks, zinot, ka zvērināts notārs jau 28.augustā bija sagatavojis izsniegšanai mantojuma apliecības, līdz ar kuru izsniegšanu Irina Maligina vairs nav tiesīga balsot mantinieku vārdā. Ar šo secinu, ka Irinu Maliginu absolūti neinteresē 46% akcionāru viedoklis," uzsvēra bijusī padomes locekle.

Pēc Balderes-Sildedzes paustā, viņai vēl esot "Olainfarm" padomes locekļa statusā sava ierašanās uzņēmumā un savā darba vietā bijusi jāsaskaņo ar Irinu Maliginu, Krieķi vai Rebenoku, kuri esot izdevušas šādu rīkojumu, un ko fiksējis zvērināts tiesu izpildītājs.

Baldere-Sildedze paziņojumā uzsvēra, ka savu rīcību vērtē kā pamatotu un "ar mērķi nodrošināt akciju sabiedrības attīstību un turpmāku izaugsmi, kritiski izvērtējot, kam tiek uzticēta uzņēmuma vadība".

Bijusī padomes locekle pauda viedokli, ka atbilstoši Komerclikumam minimālais padomes locekļu skaits sabiedrībai, kura atrodas publiskā apgrozībā, ir pieci. "No minētā izriet, ka, ja padomes locekļu skaits ir mazāks, tā nav lemt tiesīgā, bet pieņemtie lēmumi ir apstrīdami. "Olainfarm" padomes uzskats ir cits," pauda Baldere-Sildedze.

Atsaucoties uz Komerclikumu, Baldere-Sildedze uzskata - ja padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atsaukts no amata pirms padomes termiņa beigām, notiek jaunas padomes locekļu vēlēšanas, kurās pārvēlē visu padomes sastāvu. 

"Minētais nozīmē valdes pienākumu nekavējoties sasaukt akcionāru sapulci jaunas padome vēlēšanām. Mana rīcība atsaucot sevi no šīs padomes ir tiešs apliecinājums tam, ka uzskatu tās ievēlēšanu un sastāvu par pretēju "Olainfarm" un tās akcionāru interesēm," sacīja Baldere-Sildedze.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 4.septembrī "Olainfarm" akcionāru sapulcē tika veiktas izmaiņas kompānijas padomē - atbilstoši akcionāru lēmumam darbu padomē vairs neturpināja Ivars Kalviņš, Milana Beļeviča un Ivars Godmanis, bet viņu vietā tika iecelts Rebenoks (padomes priekšsēdētāja amatā), Krieķis un Sirlaka. Darbu kompānijas padomē turpināja Maligina un Baldere-Sildedze.

Kalviņš vēlāk aģentūrai LETA atzina, ka Konkurences padome varētu izrādīt interesi par Krieķa esamību "Olainfarm" padomē, jo viņš atrodas tiešā interešu konfliktā. "Droši vien, ka Konkurences padome varētu par šo izrādīt interesi, jo Krieķa kungs ir zāļu ražotāja AS "Grindeks" līdzīpašnieka un padomes priekšsēdētāja Kirova Lipmana kungam piederoša uzņēmuma valdē. Tā informācija varētu plūst visādos veidos," atzina Kalviņš.

Tajā pašā laikā Lipmans aģentūrai LETA atkārtoti noliedza ieinteresētību līdzdalībā vai investīcijās "Olainfarm", jo uzņēmums nav viņa interešu lokā. "Pusgada laikā, kopš man iepriekšējo reizi saistībā ar nepamatotiem publiskiem pieņēmumiem nācās sniegt šādu paziņojumu, nekas nav mainījies. Mani nākotnes plāni ir saistīti ar "Grindeks", kas pašlaik strauji attīstās," paziņojumā uzsvēra Lipmans.

Tāpat Rebenoks un Krieķis noliedza iespējamu interešu konfliktu "Olainfarm" - abi juristi uzsvēra, ka mēģinājumus saistīt dažādas personas tikai tāpēc, ka tās izvēlējušās viena advokātu biroja pakalpojumus, var salīdzināt ar vēlmi saistīt jebkura cita vispāratzītu kvalitatīvu pakalpojumu sniedzēja klientus. "Nekonkrētu pieņēmumu formā izteiktajām norādēm par iespējamu interešu konflikta situāciju nav nekāda pamata. Advokātu birojs "Rebenoks un Vilders" un tā partneri stingri ievēro gan Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksu, gan Starptautiskās advokātu asociācijas Starptautisko advokātu ētikas kodeksu,'' norādīts juristu paziņojumā.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums 2018.gada pirmajā pusgadā bija 61,844 miljoni eiro, kas ir par 1,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,5%, sasniedzot 5,786 miljonus eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu