VID vēl vairāk vēlas ierobežot skaidras naudas norēķinus auto iegādē (20)

Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) autotirdzniecības nozarē teju līdz nullei esot samazinājis “karuseļu shēmas”. Sākta cīņa, lai auto tirgotāji strādātu legāli. Vienlaikus dienests vēlas, lai tiktu samazināta summa, ar kādu skaidrā naudā iespējams iegādāties automašīnu, TVNET norādīja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

"Vērā ņemami sasniegumi arī autotirdzniecības nozarē, varu teikt, ka faktiski autotirdzniecības nozarē mēs esam līdz teju nullei samazinājuši “karuseļu shēmas”. Cīņa ar “karuseļu shēmām” sākās 2016.gadā, kad tika izstrādāta normatīvā bāze - izdarīti grozījumi Ceļu satiksmes likumā un ar 01.01.2017. gada 1.janvāri VID sāka transportlīdzekļu reģistrācijas kontroli (transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi vai atkārtoti ievesti Latvijas Republikā no ES un kuru izlaiduma gads ir tekošais vai pieci iepriekšējie gadi, tiek piemērots 15 dienu pārreģistrācijas liegums) juridiskām personām," uz paveikto auto tirdzniecības nozarē norāda Kārkliņa-Ādmine.

Ņemot vērā mērķtiecīgo darbu, divu gadu laikā valsts budžetā esam panākuši gandrīz “plus 30 miljonus eiro”, viņa piebilda.

Tāpat VID pastiprināti uzrauga un kontrolē lietotu transportlīdzekļu tirgotājus – gan attālināti veicot monitoringu, gan veicot pārbaudes tirdzniecības vietās, lai autoplači strādātu legāli un lietotu auto tirdzniecības vide tiktu sakārtota.

Kārkliņa-Ādmine akcentē, ka pašlaik dienests strādā ar personām, kuras iesaistās fiktīvos automašīnu pirkšanas darījumos. It kā pašas uz Latviju ved automašīnas, reģistrē tās uz sevi, noņem no uzskaites un nodod tirdzniecībai.

Mūsu uzmanības lokā ir vairāki autoplači, kuri šādā veidā izmanto fiziskās personas, par šādu pakalpojumu maksājot nelielu atlīdzību. Faktiski automašīnu iegādes dokumenti tiek falsificēti, kā automašīnu pircējus ārzemēs norādot fiziskās personas, tādējādi apejot gan 15 dienu liegumu un pastiprinātu VID kontroli, gan izvairoties no ieņēmumu deklarēšanas un nodokļu nomaksas. Savukārt fiziskās personas sevi pakļauj riskam nonākt VID redzeslokā par nereģistrētu saimniecisko darbību.

Tāpat autotirdzniecībā tiek veikti kontrolpirkumi, notiek arī transportlīdzekļu konfiskācijas, ja auto tiek tirgoti bez dokumentiem.

Aktīvi strādājam ar Lietuvas kolēģiem, jo bieži vien automašīnas Latvijā nonāk tieši no šīs valsts, norāda Kārkliņa-Ādmine.

Šobrīd plānojam iniciēt normatīvo aktu izmaiņas, kur plānojam paplašināt normatīvu regulējumu attiecībā uz fiziskām personām – proti, saskaņā ar kuru, ja fiziskā persona ievedīs Latvijā jaunu vai mazlietotu automašīnu, pie automašīnas reģistrācijas transporta līdzeklim uz noteiktu laiku tiks piemērots pārreģistrācijas liegums, līdz VID pārbaudīs transporta līdzekļa iegādes riskus, vai nepastāv izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Tāpat vēl viens priekšlikums – ierobežot skaidras naudas darījumus autotransporta tirdzniecībā. Šobrīd persona var iegādāties transporta līdzekli skaidrā naudā, ja transporta līdzeklis nav dārgāks par 7200 eiro.

Savulaik VID apturēja “ss.lv” darbību

Tas ir portāls, kurš tiek izmantots pakalpojumu, preču tirdzniecībai, piedāvāšanai. Mēs panācām, ka portāls sadarbojas ar mums un sniedz nepieciešamo informāciju. Pirms kāda laika lielākās diskusijas bija par to, kādā apjomā mēs drīkstam pieprasīt informāciju, skaidro Kārkliņa-Ādmine,

Tāpat autotirdzniecībā tiek veikti kontrolpirkumi, notiek arī transportlīdzekļu konfiskācijas, ja auto tiek tirgoti bez dokumentiem. Cilvēki bieži vien mēģina apiet kārtību, un strādājam aktīvi, lai pārkāpumus novērstu. Aktīvi strādājam ar Lietuvas kolēģiem, jo bieži vien automašīnas Latvijā nonāk tieši no šīs valsts.

"Es domāju, ka nē. Valsts var noteikt šādu regulējumu, neviens šādu regulējumu neaizliedz noteikt. Ir valstis, kur vispār ir tikai bezskaidras naudas norēķini. Te nepieciešama tikai politiskā griba, ja tāda būs, tad to var izdarīt. Jāsaprot, ka skaidra nauda pati par sevi ir neizsekojama, faktiski to var saukt par atbalstu ēnu ekonomikai. Tiklīdz naudai būs jābūt personas kontā, jāparāda, no kurienes tā ir ņemta, tas jau būs cits stāsts," komentējot to, vai skaidras naudas darījumi auto iegādē nebūtu pārlieku liela cilvēku ierobežošana, norāda Kārkliņa-Ādmine

Viņa piebilda, ka dienestam ir bijuši cilvēki ar neticamiem stāstiem, ko viņi ir darījuši, lai iegūtu skaidru naudu.

Intervijas pirmo daļu lasiet šeit.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu