Botāniskā dārza apkaimē būvniecības ieceres dēļ grib izcirst ap 100 koku (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Koki
Koki Foto: Digna Soboļeva

Pārdošanā nonākuši divi zemesgabali Rīgā, Slokas ielā, Botāniskā dārza apkaimē, kur būvniecības ieceres dēļ pieteikta aptuveni 100 koku izciršana, lai gan pret to aktīvi iebilst vietējie iedzīvotāji.

Kā vēsta laikraksts "Latvijas Avīze", par abiem īpašumiem Slokas ielā 43 un Slokas ielā 45 īpašnieki prasa 1,78 miljonus eiro.

Zemesgabalus tirgo nekustamo īpašumu pārvaldīšanas kompānija SIA "Silver Sand", kuras vienīgais īpašnieks ir Kaspars Šenvalds. Kompānija dibināta tikai pagājušā gada jūnijā. Uzņēmējs laikrakstam apstiprinājis, ka zemesgabalus piedāvā pārdot, taču uzsvēris, ka objekts patlaban neesot aktīvā tirgošanā. "Sludinājums ir vairāk tāpēc, lai vizuāli parādītu īpašumu," piebildis Šenvalds.

"Es esmu tikai ļoti mazai daļai kopīpašnieks. Tas nav mans vienpersonisks lēmums, ne arī man ir kas vairāk zināms." Šenvalds arī atzinis, ka par tālākajām darbībām ar īpašumu kopīpašnieki lems tad, kad būs zināms būvvaldes lēmums.

Zemesgabalus, kur plānots izcirst kokus, daudzi rīdzinieki asociē ar Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza daļu, tiem apkārt joprojām vēl ir vecais dārza žogs. Padomju gados farmācijas studenti tur esot audzējuši ārstniecības augus, atminas vietējie iedzīvotāji. Tāpēc sabiedrībā izskanēja jautājums, kā daļa no botāniskā dārza kļuvusi par privātīpašumu. LU gan norāda, ka abi zemesgabali nav piederējuši universitātei, un zemesgrāmatu dati apliecina, ka šie zemesgabali kopš 1994.gada un 2000.gada bijuši privātpersonu rokās.

TVNET jau ziņoja, ka Rīgā, Kuldīgas un Slokas ielas stūrī, tieši pie Botāniskā dārza sētas, plānots izcirst apmēram 100 kokus, liecina paziņojumi par publisko apspriešanu koku ciršanai Rīgas pilsētas būvvaldes mājaslapā. Publiskā apspriešana notika laikā no 5.marta līdz 18.martam.

Publiskās apspriešanas laikā iesniegtie viedokļi Rīgas pilsētas būvvaldē vēl nav apkopoti, taču, ņemot vērā iedzīvotāju lielo interesi par koku ciršanu Slokas ielā 43 un Slokas ielā 45, būvvalde rosināšot Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijai organizēt koku ciršanas atkārtotu publisko apspriešanu.

Pamatojoties uz Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas šā gada 11.februāra lēmumiem, publiskai apspriešanai tiek nodota 13 liepu, astoņu bērzu, 13 kļavu, sešu apšu, vienas egles, vienas robīnijas, vienas gobas ciršana Slokas ielā 43, kā arī 15 kļavu, 16 melnalkšņu, deviņu apšu, deviņu bērzu, divu vītolu, trīs blīgznu, divu gobu, trīs ievu, vienas ošlapu kļavas un vienas zirgkastaņas ciršana Slokas ielā 45 saistībā ar plāniem celt šajā vietā daudzdzīvokļu dzīvojamo māju jaunbūves.

Koka ciršanu ierosina zemes īpašnieki - fiziskas personas - saistībā ar plānoto daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas jaunbūvju celtniecību. Zemesgrāmatas dati liecina, ka viens no tiem zemesgabaliem ārpus Botāniskā dārza teritorijas, ko denacionalizēja, savulaik piederējis arī aktrisei Mirdzai Martinsonei.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu