Aptauja: katrs piektais uzņēmums pērn piedzīvojis pieprasījuma samazināšanos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vidēji katrs piektais jeb 22% uzņēmumu pagājušā gada laikā piedzīvojuši pieprasījuma samazināšanos, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) darba tirgus īstermiņa prognozei 2019.gadam veiktā darba devēju aptauja.

Salīdzinot rādītājus ar 2018.gada aptaujas rezultātiem, par procentpunktu vairāk ir uzņēmumu, kas saskārušies ar būtisku pieprasījuma samazinājumu pēc savām precēm vai pakalpojumiem.

Vienlaikus lielai daļai jeb 36% uzņēmumu iepriekšējā gada laikā pieprasījums ir pieaudzis, tomēr, salīdzinot ar 2017.gadu, šo uzņēmumu īpatsvars ir bez būtiskām izmaiņām. Nemainīgs ir palicis arī to uzņēmumu īpatsvars, kas saglabājuši pieprasījuma apjomu iepriekšējā gada līmenī - šādu uzņēmumu īpatsvars veido 40%.

Iekšzemes kopprodukta pieaugums 2018.gadā bija 4,8%, kas atspoguļojas arī darba devēju novērtējumā par aizvadīto gadu. NVA gan norādīja, ka, neskatoties uz kopējo pozitīvo tendenci, redzams, ka ekonomiskā izaugsme nav novērojama visās nozarēs un pie visiem darba devējiem.

Prognozējot attīstību 2019.gadā, darba devēji aptaujā ir optimistiski noskaņoti. Vairums jeb 43% sagaida, ka preču un pakalpojumu pieprasījums saglabāsies iepriekšējā līmenī. Vēl 36% uzņēmēju uzskata, ka pieprasījums palielināsies. Tomēr 11% darba devēju ir piesardzīgi un paredz pieprasījuma kritumu.

Salīdzinot ar līdzīgu vērtējumu 2018.gada aptaujā, uzņēmēju vidū vērojama lielāka nedrošība, jo palielinājies gan darba devēju skaits, kas nevar sniegt savu nākotnes prognozi, gan to, kas sagaida pieprasījuma samazināšanos, skaidroja NVA.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2018.gadā privātā sektora uzņēmumi ievērojami biežāk saskārušies ar pieprasījuma samazināšanos nekā valsts un pašvaldību sektora institūcijas.

Trešdaļai jeb 35% institūciju valsts un pašvaldību sektorā 2018.gadā ir bijis preču vai pakalpojuma pieprasījuma kāpums, bet pusei tas saglabājās iepriekšējā līmenī. Tomēr katrs desmitais darba devējs šajā sektorā izjuta pieprasījuma samazināšanos. Privātajā sektorā šādu uzņēmumu, kam pieprasījums kritās, ir aptuveni divreiz vairāk.

Plānojot 2019.gadu, lielāku optimismu pauž valsts un pašvaldību sektors - tajā ir ievērojami mazāk darba devēju, kas sagaida pieprasījuma kritumu, kas, kā norāda NVA, saistīts ar šī sektora darbības specifiku.

Kopumā 2019.gadā privātais sektors sagaida izaugsmi un joprojām orientējas uz pieprasījuma palielināšanos, tomēr, salīdzinot ar 2018.gada aptauju, šādu uzņēmumu īpatsvars privātajā sektorā ir samazinājies par septiņiem procentpunktiem. Līdzīgi kā 2017. un 2018.gadā nedaudz virs 40% uzņēmumu prognozē saglabāt līdzšinējo darbības apjomu.

Tāpat pieaugusi nenoteiktība privātajā sektorā, jo 9% nenorādīja savu prognozi 2019.gadam, kā arī 2017.gada līmenī ir atgriezies tādu uzņēmumu īpatsvars, kuri nav optimistiski noskaņoti un paredz pieprasījuma kritumu.

Tikmēr valsts un pašvaldību sektors ir pārliecinātāks par izaugsmi salīdzinājumā ar privāto sektoru, turklāt uz situāciju raugās pozitīvāk kā gadu iepriekš. Par pieprasījuma kāpumu ir pārliecināti 40%, bet līdzšinējā apjoma saglabāšanu - 46% no sektora darba devējiem.

Aptaujā piedalījās 2660 respondenti, tostarp 462 no sabiedriskā sektora un 2198 no privātā sektora.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu