"Ovostar Europe" vēršas tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Ukrainā ražoto olu kvalitātes nomelnošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vista. Ilustratīvs attēls.
Vista. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu Eiropas Savienībā (ES) un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Latvijas publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju, informēja "Ovostar Europe" pārstāvji.

Kompānijā informē, ka uzņēmums ir vērsies tiesībsargājošās iestādēs, lai vērtētu uzsāktās informatīvās kampaņas atbilstību godīgas konkurences principiem, kā arī, lai novērstu darbības, kas cita starpā ir vērstas pret "Ovostar Union" ar mērķi kaitēt uzņēmuma kā uzticama partnera reputācijai Latvijas un starptautiskajos tirgos.

""Ovostar Union" ražotnes Ukrainā ir vienas no nedaudzajām, kas saņēmušas visas nepieciešamās atļaujas savas produkcijas izplatīšanai ES, tādējādi apliecinot gan ražošanas procesu, gan produkcijas kvalitātes un pārtikas drošības atbilstību stingrajām kvalitātes prasībām. Produkcijas kvalitāti turklāt ļoti regulāri uzrauga gan Latvijas, gan citu ES valstu pārtikas un veterinārie dienesti. Pretēji kampaņas ietvaros publiski izplatītajai informācijai, varam apliecināt, ka "Ovostar Union" ražotajās un ES tirgū pieejamajās olās nekad nav konstatētas novirzes no sanitārajām un kvalitātes prasībām, līdz ar ko šīs olas ir pilnībā drošas izmantošanai pārtikā," uzsvēra "Ovostar Europe" komercdirektors Edgars Lesnieks.

Pēc viņa teiktā, nepatiesas un ar nolūku sagrozītas informācijas izplatīšana par citiem tirgus dalībniekiem un to ražoto produkciju, uzņēmuma ieskatā, ir nepieņemams veids, kā sekmēt vietējo olu ražotāju produkcijas noietu.

"Šādas darbības ne tikai potenciāli samazina alternatīvas izvēles iespējas patērētājiem iegādāties labāko produktu par konkurētspējīgu cenu, bet arī grauj Latvijas olu tirgu kopumā, liekot patērētājiem kļūt piesardzīgiem un atturēties no svaigu olu lietošanas pārtikā vispār, neatkarīgi no to ražotāja," uzsvēra Lesnieks.

TVNET jau ziņoja, ka saskaņā ar Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas ziņoto Latvijas olu ražotāji vērsušies pie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām saistībā ar salmonellas konstatēšanu no Ukrainas vestajā olu baltuma masā.

Asociācijā uzsvēra, ka no trešajām valstīm importētajām olām pārbaudes uz robežas tiek veiktas tikai izlases kārtā, nevis visai ievestajai produkcijai, un tas nozīmē, ka tirgū var nokļūt arī ļoti lielas inficētu produktu partijas, izraisot masveida inficēšanos un līdz ar to nopietnus draudus patērētāju veselībai un pat dzīvībai.

"Valsts iestāžu, tostarp likumdevēju un valdības nepiedodamas iecietības dēļ tas ir tikai laika jautājums, kad Latvijā notiks pirmā masveida inficēšanās vai saindēšanās ar olām, olu produktiem vai mājputnu gaļu, kas ievesta no valstīm ārpus ES un ir nepietiekami pārbaudīta vai pat vispār nav pārbaudīta, kā tas bieži notiek pašlaik," pauda asociācijā.

Asociācija norāda, ka arī uz Čehijas robežas atklāta salmonella saldētos broileru liemeņos, kuru izcelsme ir Ukraina. Tāpat 2018.gada beigās salmonella tika konstatēta no Ukrainas ievestai olu produkcijai Ungārijā.

"Šie gadījumi ir vērā ņemams signāls gan Latvijas, gan Eiropas patērētājiem, kuri izvēlas ārpus ES ražotu mājputnu produkciju. Šie gadījumi ir nopietns brīdinājums kontrolējošajām un sertificējošajām iestādēm par nepieciešamību veikt pastiprinātas olu, olu produktu un mājputnu gaļas importa pārbaudes," pauž asociācija.

Tāpat TVNET jau ziņoja, ka aprīļa beigās, uz robežas pārbaudot Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu, kuru cauri Latvijai bija paredzēts vest tālāk uz Portugāli, PVD noņēma paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz nekaitīguma kritērijiem. Vienā no produktiem - olu baltuma masā - tika konstatēta salmonella.

"Ovostar Union" vienā uzņēmumu grupā apvieno vairākus dažādās valstīs bāzētus grupas uzņēmumus, kas nodarbojas ar olu ražošanu, pārstrādi un izplatīšanu pasaules tirgos. "Ovostar Union" koncerna apgrozījums 2018.gadā sasniedza 125 miljonus ASV dolāru (110 miljonus eiro), eksportējot produkciju uz vairāk nekā 50 pasaules valstīm. Koncernā tiek nodarbināti gandrīz 1700 darbinieki. Kopš 2011.gada "Ovostar Union" akcijas tiek kotētas Varšavas Fondu biržā.

"Ovostar Union" Latvijā šobrīd pārstāv divi uzņēmumi - "Gallusman", kas īsteno jaunās ražotnes projektu Latvijā, un SIA "Ovostar Europe", kas kopš 2015.gada nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu Eiropas Savienībā, 2018.gadā sasniedzot 18 miljonu eiro apgrozījumu.

"Gallusman" iecerējusi Latvijā izveidot vistu novietņu kompleksu un olu un olu produktu ražotni, kur kopumā būtu līdz astoņiem miljoniem vistu. Kompleksā paredzētas 18 dējējvistu kūtis, deviņas jaunputnu kūtis, olu šķirotavas ēka, barības cehs ar graudu pirmapstrādi un noliktavu, kā arī deviņi graudu torņi. Kompleksā varētu tikt izbūvēta arī biogāzes stacija. "Gallusman" par ražotnes vietu izskata Tukuma vai Ogres novadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu