Veltījums simtgadei - izstāde “Latvijas Universitāte Toma Grīnberga fotogrāfijās”

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Gatavojoties Latvijas Universitātes (LU) simtgadei, tapusi fotoizstāde par godu mūsu Alma Mater, LU ilggadējā fotogrāfa Toma Grīnberga skatījumā. Izstādes ”Latvijas Universitāte Toma Grīnberga fotogrāfijās’’ atklāšanas pasākums notiks 11. septembrī plkst. 11.00 Zinātņu mājas bibliotēkā (Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, Rīgā).

Liekas, ka tieši šobrīd piedzīvojam fotogrāfijas ziedu laikus, kad tā kļuvusi par interesantu informācijas avotu, ar ko diendienā sociālajos tīklos dalīties ne tikai ar draugiem un paziņām, bet arī svešiniekiem visā pasaulē. Savukārt fotogrāfa Toma Grīnberga radīto fotogrāfiju misija ir cita. Tās vienmēr ir bijušas laikmeta liecības par LU dzīves norisēm dažādos aspektos, atklājot daudzveidīgo studentu un mācībspēku studiju procesu, ēkas, vidi – kā ikdienā, tā svētkos.

Fotoizstādē apkopoti 45 spilgti kadri no 20. gadsimta 90. gadiem līdz šodienai, ko no bagātā fotoarhīva izstādei atlasījis autors.

Par autoru stāsta ilggadējais kolēģis Madars Štramdiers: "Toms Grīnbergs savas fotogrāfa darba gaitas LU uzsācis jau pagājušajā gadsimta 90. gadu vidū kā Latvijas Universitātes avīzes fotogrāfs, īpaši akcentējot un veicinot studentijas dzīves norises. Jāuzsver tas, ka Toms vienmēr klusi un nosvērti ar precīzu kadrējumu iemūžina fotogrāfijās LU akadēmiskās un sadzīves reālijas, piešķirot fotogrāfijām tādu pašu nosvērtību un pamatīgumu, neatkarīgi no tā, vai tās būtu veidotas analogā vai ciparu tehnikā. Foto mirkļos var nonākt visdažādākās norises – no studentu iesvētību trakulībām vai studentu mītiņiem līdz prezidentu un karalienes vizītei, lekciju lasījumiem un zinātnieka atklājumiem. Droši var teikt, ka Toma veidotais LU fotoarhīvs ir viens no lielākajiem vienas personas veidotiem arhīviem valstī, kas nemitīgi tiek papildināts un interesentu izmantots gan pētniecībā un žurnālistikā, gan personiskām vajadzībām."

Izstādes veidotājiem bija svarīgi mūsdienu paaudzei atklāt to Universitātes vēstures daļu, kas saglabājusies cilvēku atmiņās un tā laika vēstures liecībās. Aicinām ielūkoties fotogrāfijās kā dažādu laikposmu liecībās, kuras atdzīvina mūsu Universitātes vēsturi.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu