Gadsimta studenti līdz pat rīta gaismai svin Aristoteļa svētkus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

1. septembrī  līksmībā un vieglā bezrūpībā Latvijas Universitātes (LU) studenti svinēja Aristoteļa svētkus. LU studentiem bija unikāla iespēja kļūt par vēstures lieciniekiem – gadsimta studentiem Universitātes simtgadē.

Tradicionāli “Aristotelis” sākās Doma laukumā, kur visas 13 fakultātes ar oriģināliem un mazliet provocējošiem saukļiem prezentēja savu fakultāti, kā arī karogu skrējienā viens otru pārbaudīja veiklībā, lai nosargātu savu un nozagtu citu fakultāšu karogus.

Jaunos studentus ar izvēli studēt LU sveica profesors Indriķis Muižnieks. Viņš aicināja studentus paralēli studijām sevi pilnveidot kultūras dzīvē vai sportā un būt sociāli aktīviem.

“”Aristotelis” ir pirmais lielais pārbaidījums, lai parādītu, ka esat ne tik vien gudri, bet arī sociāli rūdīti, lai “Aristoteli” pārdzīvotu un jau rīt būtu atpakaļ pie studijām,” sacīja I. Muižnieks.

LU Senāta priekšsēdētājs profesors Mārcis Auziņš savā uzrunā uzsvēra, ka studiju ceļš, ko izvēlējies katrs students, iespējams, ir svarīgākā izvēle dzīvē un lielā mērā noteiks to, kas ar studentiem notiks nākotnē. Viņš pastāstīja iedvesmojošu stāstu par Kalifornijas Universitātes profesoru, Nobela prēmijas laureātu Čārlzu Taunsu, kurš savos 99 gados ar prieku dodas uz darbu.

“Tas, ko jums vēlos novēlēt –, kad jums pienāks 99 gadi un tuvosies 100 gadi, lai būtu tā pati sajūta, ka profesija, ko izvēlējāties, ir īstā, ka joprojām priecājaties par to, ko darāt,” novēlēja M. Auziņš.

Vēstulē savu apsveikumu bija nosūtījis arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš uzsvēra, ka dinamisks un radošs studiju process, daudzveidīgas tikšanās, cītīgs darbs, atbildība un pienākumi studentiem ļaus pilnveidoties, izvirzīt mērķus, pieņemt lēmumus un augt kā personībām.

Savukārt ministru prezidents Krišjānis Kariņš studentiem vēstulē novēlēja sekmīgas studijas un veiksmīgi atrast profesionālās darbības jomu, kur īstenot savus sapņus un, kurā darbojoties, sniegt ieguldījumu kopīga mērķa sasniegšanā – Latvijai kļūt par pārtikušu un drošu Ziemeļvalsti.

Katru gadu studentus sveic arī pats Aristotelis, kurš šogad ieradās ar lielu troksni – motociklistu ielenkumā. Viņš aicināja studentus būt gataviem izaicinājumiem un paplašināt savas un savu spēku robežas.

Rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis studentiem stāstīja, ka ar 1. septembri sākas LU simtgades intensīvākais svinību periods, kurš noslēgsies Gadsimta naktī “Carpe Noctem” Arēnā Rīga un aicināja ikvienam apmeklēt simtgades pasākumus.

Savukārt LU Studentu padomes (SP) priekšsēdētāja Alise Paula Zīverte savā uzrunā nodeva vēstījumu, ka Universitāte nav tas pats, kas vidusskola – vairs nevienu nepieskatīs un ceļš būs jāiet pašam. “Es redzu šeit apņēmības pilnus jauniešus, kas nu jau ir daļa no LU saimes un gatavi doties ceļā, nebaidoties par tā galu. Dodieties un ticiet saviem spēkiem, jo krāsas katram savas, bet kopā mums ir spēks!” aicinaja LU SP priekšsēdētāja.

Katros “Aristoteļa” svētkos noderīgus ceļa vārdus nodod arī studentu korporāciju pārstāvji. Studenšu prezidiju konventa S!P!K! t/l seniore fil! Inga Ose uzsvēra, ka akadēmiskā gada sākums ir laiks, kad sākas jauns posms dzīvē: “Šobrīd gaisā tev, pirmkursniek, virmo tā netveramā sajūta – es visu varu, man jūra līdz ceļiem. Mēs jau zinām, ka pa vidu ies visādi, vai ne? Tomēr gribu novēlēt ikvienam, pirmkārt, aiziet līdz nospraustajam mērķim par spīti bangām un viļņiem, kādus zināšanu jūras ceļā metīs. Un, otrkārt, pie mērķa atcerēties šodienas sajūtu.”

Prezidiju konventa t/l seniors Kristaps Kašs no korporācijas “Vendia” savā uzrunā akcentēja neierobežotās iespējas, kuras ir mūsdienu studentu rīcībā, lai attīstītu prasmes savai profesionālajai izaugsme: “Aicinu jūs visus uzstādīt nozīmīgus ilgtermiņa mērķus un nospraust atskaites punktus, lai izvērtētu sasniegto un plānotu turpmākos soļus.”

Aristoteļa svinīgo daļu Doma laukumā noslēdza Juridiskās fakultātes Tiesību zinātnes 1. kursa students Ernests Olders, kurš bija uzvarējis LU SP runas konkursā. Viņš atgādināja, ka simtgades studentiem ir izdevība būt par vēstures lieciniekiem un pāršķirt jaunu lappusi savā un LU vēsturē.

“Mēs visi ieejam jaunajā simtgadē ar lepnumu par paveikto un cēlu skatu nākotnē. Kādi būs nākamie simts gadi, atkarīgs no mums pašiem. Mūsu rokās ir veidot savu universitāti spožu, lepnu, skaistu. Tādu, par kuru mēs visi varētu priecāties un būt lepni,” sacīja E. Olders.

Tālāk studenti kopā ar saviem dekāniem devās svinīgajā gājienā, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa un noslēgtu svētkus savā Alma Mater. Līdz pat rīta gaismai studenti izklaidējās lieliskas mūzikas pavadībā. Uzstājās “The Sound Poets”, Edavārdi, “Sudden Lights”, “Franco Franco”, “Idioti. Trupa.”, “Tornhill”, “Blue Jean Serenade” un “Purple Negative”. Studenti arī nodeva zvērestu un vienojās studentu himnā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu