LU simtgades ceļojošā izstāde atklāta arī Alūksnē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes (LU) simtgadei par godu astoņās Latvijas pilsētās tiks atklāta un uz noteiktu brīdi LU filiālēs skatāma ceļojošā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742-1823) devums Latvijas novadpētniecībā: Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā”. Līdz šim izstāde atklāta Jēkabpilī un ceļojusi uz Kuldīgu, Bausku, Cēsīm, un nu tā sagaidīta arī Alūksnē.

Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka veic nozīmīgu darbu kolekcijas popularizēšanā, jo J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte ir daudzpusīgās un visaptverošās vēsturiskās liecības, kurās ar lielu precizitāti attēloti apdzīvoto vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

Izstādes atklāšanā ar zinātnisko lasījumu uzstājās Liepājas Universitātes rektore Dace Markus ar tēmu "Liepājas Universitātes devums Valsts pētījumu programmās sadarbībā ar Latvijas Universitāti.” Par J. K. Broces devumu Latvijas novadpētniecībā uzstājās LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, izpilddirektors Valdis Mazulis ar lasījumu “J. K. Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcijas digitalizācija” un absolvente Diāna Pelaka "No miesta līdz pilsētai", sagaidot Alūksnes 100. dzimšanas dienu.

Venta Kocere, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore, stāsta: “LU Akadēmiskā bibliotēka (“Bibliotheca Rigensis”) ir viena no vecākajām bibliotēkām Eiropā. Tā radusies pirms 495 gadiem reformācijas kustības laikā. Daudzi zīmētie objekti un dokumenti laika gaitā gājuši bojā vai pazuduši, un ziņas par tiem saglabājušās vienīgi J. K. Broces kolekcijā – 10 lielformāta sējumos “Sammlung verschiedener Lieflandischer Monumente...”, kuru 3130 lappušu tušas zīmējumos, akvareļos, aprakstos un dokumentos ar lielu rūpību un precizitāti fiksēta Latvijas un Igaunijas vēsture. LU Akadēmiskajā bibliotēkā ir izveidots kolekcijas digitālais arhīvs ar augstas kvalitātes elektroniskajiem attēliem, restaurēti bojātie sējumi un izveidota attēlu tiešsaistes datu bāze. 2017. gadā J. K. Broces kolekcija tika iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.”

J. K. Broces izstāde Alūksnē būs skatāma mēnesi, un pēc tam turpinās ceļu uz Latvijas Universitātes Madonas, Ventspils un Tukuma filiālēm.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu