Tramps apstiprina sankcijas pret Krievijas gāzesvadiem (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apstiprināja ASV sankcijas pret uzņēmumiem, kuri būvē cauruļvadu "Nord Stream 2" Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Baltijas jūru uz Vāciju un cauruļvadu "Turkstream" Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Melno jūru uz Turciju.

Šis sankcijas, pret kurām iebilst Eiropas Savienība (ES), ir iekļautas aizsardzības izdevumu likumprojektā, kuru Tramps parakstīja ceremonijā gaisa spēku Endrūsas bāzē pie Vašingtonas.

Sankcijas ir vērstas pret kompānijām, kuras būvē apmēram 11 miljardus ASV dolāru vērto "Nord Stream 2" Baltijas jūras dibenā. ASV Kongress ir nobažījies, ka šis cauruļvads nodrošinās Krievijai bīstamu ietekmes sviru pār ASV sabiedrotajiem Eiropā.

ASV kongresmeņi ir brīdinājuši, ka šis cauruļvads padarīs bagātu Krievijas valdību un ievērojami palielinās Krievijas prezidenta Vladimira Putina ietekmi Eiropā.

Lēmumu par sankcijām pieņēma abas Kongresa palātas, un Senāts otrdien nobalsoja par likumprojekta nosūtīšanu Trampam parakstīšanai. 

Trampam, kuru viņa pretinieki demokrāti apsūdz iecietībā pret Putinu, nebija citas izvēles, kā apstiprināt šīs sankcijas.

Sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Nord Stream 2" un "Turkstream" projektiem ir iekļautas aizsardzības izdevumu likumprojektā 738 miljardu ASV dolāru apmērā. Ņemot vērā lielo Kongresa atbalstu šim likumprojektam, iespējams prezidenta veto tiktu atspēkots.

ASV sankciju pasākumi izraisījuši ne vien Krievijas, bet arī ES neapmierinātību, kura paziņojusi, ka tai vajadzētu pašai lemt par savu enerģētikas politiku. 

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss piektdien apsprieda šo jautājumu telefonsarunā ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, kurš bija "stingri pret" šo projektu, paziņoja ASV Valsts departamenra preses sekretāre Morgana Ortagusa.

Krievijas-Vācijas Tirdzniecības palāta pagājušonedēļ uzstāja, ka "Nord Stream 2" ir svarīgs enerģētiskajai drošībai, un aicināja noteikt atbildes sankcijas pret ASV, ja attiecīgais likumprojekts tiks pieņemts.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu