Uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu kopējā vērtība pērn Baltijas valstīs sasniedza miljardu eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu kopējā vērtība pagājušajā gadā Baltijas valstīs sasniedza miljardu eiro, aģentūru LETA informēja apvienošanās darījumu konsultanta "Oaklins" pārstāvji.

Kompānijas jaunākajā Uzņēmumu apvienošanas un iegādes darījumu jomas apskatā teikts, ka 2019.gads Baltijas valstīs uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu jomā bija izaicinājumiem bagāts. Baltijā kopumā tika izziņoti vairāk nekā 110 darījumu, to kopējai vērtībai sasniedzot miljardu eiro. 

Tostarp lielākais darījums pērn Baltijas valstīs veikt par 410 miljoniem eiro, "LHV Pank" iegādājoties Igaunijas "Danske Bank" privātpersonu aizdevumu struktūrvienību. 

Latvijā 2019.gadā, līdzīgi kā gadu iepriekš, darījumu aktivitāte bija būtiski zemāka nekā Lietuvā un Igaunijā. Latvijā pērn noslēgti 12 darījumi, Lietuvā - 38, bet Igaunijā - 32 darījumi. Lielākā aktivitāte Latvijā bija informācijas tehnoloģiju un būvniecības nozarēs, kurās no kopumā 12 darījumiem pērn īstenoti attiecīgi seši un divi darījumi. 

"Oaklins" partnere Latvijā un "Oaklins" globālās izpildkomitejas pārstāve Valērija Lieģe informēja, ka viens no nozīmīgākajiem pagājušā gada darījumiem Latvijā bija 96% uzņēmuma "Smiltenes piens" akciju pārdošana privātam investoram, darījuma vērtībai pārsniedzot septiņus miljonus eiro.

"Darījums piesaistīja vērā ņemamu stratēģisko un finanšu investoru interesi no Latvijas un Rietumvalstīm. Tomēr, lai saglabātu "Smiltenes piena" līdzšinējo īpašnieku nākotnes attīstības stratēģiju, kapitāldaļas pārdotas privātam latviešu investoram," sacīja Lieģe.

Tāpat apskatā minēts, ka, neraugoties uz faktu, ka pērn darījumu aktivitāte Baltijas valstīs saruka par 19%, salīdzinot ar gadu iepriekš, finanšu investoru noslēgto darījumu skaits 2019.gadā audzis, sasniedzot vēsturiski augstāko līmeni kopš 2008.gada. 

Kompānijas eksperti prognozē, ka nākamajos gados finanšu investoru aktivitāte Baltijā tikai palielināsies, piesaistot interesi gan no Rietumeiropas, gan ASV fondiem.

"Nākamajos gados Baltijas valstīs būs vērojams arī mezanīna fondu un alternatīvo aizdevēju aktivitātes pieaugums, kuru aktīvo iesaisti darījumu īstenošanā varēja vērot arī 2019.gadā. Tas skaidrojams ar nepietiekamo banku finansējuma pieejamību - ārvalstu kapitāla banku riska apetīte ir rūkoša un klientu izpētes prasības arvien pieaug, tāpēc Baltijas uzņēmumiem ir vērā ņemamas grūtības laicīgi vai vispār piesaistīt darījumiem nepieciešamo finansējumu ar abpusēji apmierinošiem nosacījumiem. Jāpiebilst, ka šī situācija Baltijas valstīs nav unikāla - līdzīgas tendences vērojamas visur pasaulē," pausts apskatā.

"Oaklins" ir globāls vidēja lieluma uzņēmumu iegādes un apvienošanās darījumu konsultants. "Oaklins" darbojas vairāk nekā 800 speciālistu 40 pasaules valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu