Šā gada janvārī vairumam pārtikas produktu Rīgas veikalos cenas bija augstākas nekā Tallinā un Viļņā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Šā gada janvārī lielākā daļa no 40 apsekotajiem pārtikas produktiem Latvijā bija dārgākie Baltijā - pārtikas produktu cenas mazumtirdzniecības tīklu veikalos Rīgā bija augstākas nekā Tallinā un Viļņā, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) informācija.

Piemēram, kilograms kartupeļu Tallinā vidēji maksāja 0,26 eiro kilogramā, Viļņā 0,29 eiro kilogramā, bet Rīgā 0,44 eiro kilogramā. Burkāni Tallinā maksāja 0,28 eiro kilogramā, Viļņā 0,30 eiro kilogramā, Rīgā 0,43 eiro kilogramā. Toties Rīgas veikalos ir nopērkami lētākie šampinjoni, zemenes, plūmes un broileri.

"Cenas ir atšķirīgas, jo preces cenu veikala plauktā veido vairākas pozīcijas, piemēram, iepirkuma cena, loģistikas izmaksas, sortiments, dažādi nodokļi un veikala uzcenojums, kas sevī ietver gan veikala darbinieku atalgojumu, gan komunālos maksājumus, gan citus ar preces tirdzniecību saistītos izdevumus. Arī pašas preces kvalitāte mēdz būt atšķirīga,'' skaidro Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. 

LTVC dati arī liecina, ka Latvijā nebija neviena veikalu ķēde, kur kafija bez akcijas maksātu mazāk par 10 eiro kilogramā. Lietuvā un Igaunijā ir kafijas pupiņas, kas bez akcijas maksā mazāk nekā seši eiro par kilogramu.  

Tāpat LTVC secinājis, ka ir pārtikas produkti, kuriem vienā un tajā pašā veikalu ķēdē, katrā Baltijas valstī būtiski atšķirīgas cenas. Piemēram, visos piecos Viļņas veikalu tīklos kartupeļu cena bija 0,29 eiro kilogramā, kamēr Latvijā tā bija robežās no 0,35 eiro kilogramā līdz 0,59 eiro kilogramā. Arī baltmaizes klaips visos Viļņas veikalos maksāja 0,63 eiro kilogramā, kamēr nevienā Tallinas un Rīgas veikalā tas nemaksāja mazāk par vienu eiro kilogramā.

Gulbe norādīja, ka šāda situācija liecina par ļoti augstu konkurenci tirdzniecības tīklu starpā Lietuvā. Daļa nozīmes tur ir arī "Lidl" veikalu tīklu esamībai, kā arī valstīs ir atšķirīgs produktu sortiments, piemēram, Igaunijā un Latvijā tirgo laša fileju, bet Lietuvā tirgo ķidātu lasis. Igaunijā veikalos ir gan lētie importa ķiploki, pamatā no Ķīnas, gan vietējie, kas maksā gandrīz trīs reizes dārgāk.  

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem, Iegūtā informācija tiek izmantota produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu