Arī NVO grib pretendēt uz dīkstāves pabalstiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

 Nevalstiskās organizācijas (NVO) rosina uz dīkstāves pabalstiem ļaut pretendēt arī biedrībām un nodibinājumiem, liecina biedrības "Latvijas Pilsoniskā alianse" (LPA) nosūtītā vēstule atbildīgo nozaru ministriem, premjeram un Saeimai.

Vēstulē uzsvērts, ka slimība Covid-19 un no tās izrietošā ārkārtējā situācija Latvijā negatīvi ietekmē ekonomiku kopumā, kā arī dažādas nozares, tai skaitā organizētās pilsoniskās sabiedrības sektoru. Pēc LPA sniegtās informācijas, finansiālu ietekmi Covid-19 krīze neatstāj uz visām reģistrētajām NVO, bet aptuveni uz pusi no tām, it īpaši sabiedriskā labuma organizācijām. Kopumā valstī ir ap 3000 sabiedriskā labuma organizāciju.

"Lemjot par atbalsta pasākumiem Covid-19 krīzes skartajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem, NVO aicina ieviest atbalsta pasākumus, kas risina arī NVO specifiskās problēmas," uzsvērts vēstulē.

LPA sniegusi priekšlikumus, kuru mērķis ir radīt nepieciešamos priekšnoteikumus, lai esošajā situācijā primāri novērstu vai mazinātu darba vietu samazinājumu vai piespiedu dīkstāvi, organizāciju likvidāciju Covid-19 izraisīto seku rezultātā, un mazinātu spiedienu uz sociālo budžetu.

NVO rosina Ministru kabineta noteikumos par atbilstību dīkstāves pabalstu izmaksai ietvert arī biedrības un nodibinājumus, ja šo organizāciju kopējie ieņēmumi saistībā ar Covid-19 izplatību ir samazinājušies vismaz par 30% attiecībā pret 2019.gada vidējiem ieņēmumiem.

NVO arī vēlas, lai biedrībām un nodibinājumiem, kas ir arī darba devēji, un ir krīzes skarti, bet nevar nodarbināt darbiniekus vai arī atrodas dīkstāvē, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā tiktu kompensēta darbinieka vidējās izpeļņas aprēķins, kas ir līdz 75% no pēdējo 12 mēnešu vidējās izpeļņas, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Vēstulē arī politikas veidotāji aicināti paredzēt NVO tiesības pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam, kā arī piešķirt nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu tiem nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kas radušies saistībā ar ārkārtējo situāciju.

NVO arī vēlas, lai tiktu paredzēts, ka laikā, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar Covid-19 izplatību, valstij un pašvaldībām ir tiesības veikt izmaksas biedrībām un nodibinājumiem, ar kuriem ir noslēgts projektu finansēšanas, līdzdarbības un deleģējuma līgums par pakalpojumu sniegšanu un cita veida aktivitāšu īstenošanu, ja ārkārtējās situācijas dēļ nav bijis iespējams tos sniegt vai īstenot. Valsts un pašvaldības izvērtētu dīkstāves ietekmi uz pakalpojumu sniedzēja vai projekta īstenotāja finanšu plūsmu un noteiktu, kādā apjomā tiks veikta samaksa par dīkstāves periodu.

Kā ziņots, Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu