EM: Ārkārtējās situācijas laikā uzņēmumiem ir atļauta darbaspēka starpvalstu migrācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Ārkārtējās situācijas laikā uzņēmumiem ir atļauta darbaspēka starpvalstu migrācija, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) ir noteikta par atbildīgo iestādi, kas apkopo informāciju un sniedz informatīvo atbalstu uzņēmumiem, kuriem ir nepieciešams nosūtīt darbiniekus darbam ārvalstīs vai kuru darbiniekiem nepieciešams iebraukt Latvijā Latvijas uzņēmumu darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. 

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) iepriekš izdeva rīkojumu par ārvalstniekiem, kuru ierašanās Latvijā nepieciešama Latvijas komersantu saistību izpildei, kas stājās spēkā šā gada 16.maijā. 

Rīkojums nosaka, ka ārvalstniekiem darba pienākumu veikšanas laikā nebūs jāievēro pašizolācija (mājas karantīna) pēc ierašanās Latvijā, ja personai nav novērojamas akūtas elpceļu infekcijas pazīmes. Rīkojums arī paredz, ka ārvalstu darbinieks Latvijā varēs strādāt ne ilgāk kā piecas dienas, bet atsevišķos gadījumos ne ilgāk kā mēnesi.  

Vienlaikus EM norādīja, ka Latvijas uzņēmumam, kura saistību izpildei Latvijā ieradies ārvalstnieks, jāapliecina ārvalstnieka atbilstība rīkojumā minētajiem kritērijiem, ka tas nav inficēts ar Covid-19 un ievēros visus Latvijā noteiktos ierobežojumus saistībā ar ārkārtējo situāciju, tostarp lietos individuālos aizsardzības līdzekļus, novēros savu veselības stāvokli un divas reizes dienā mērīs ķermeņa temperatūru, un, konstatējot Covid-19 saslimšanas pazīmes, nekavējoties sazināsies ar ārstniecības personu. 

Tāpat, lai ārvalstnieks nepakļautu citas personas inficēšanās riskam, uzņēmējam būs jāsamazina tā tiešie kontakti ar citiem cilvēkiem, jānodrošina fiziskā distancēšanās, kā arī jānodrošina personas transportēšana no un uz darba izpildes vai pakalpojuma sniegšanas vietu, lai viņš neizmantotu sabiedrisko transportu. 

Uzņēmumam arī jāapņemas, ka Covid-19 inficēšanās gadījumā segs visus ar ārvalstnieka ārstniecību saistītos izdevumus. Apliecinājums par ārvalstnieka atbilstību rīkojumā minētajiem nosacījumiem uzņēmējam jāiesniedz LIAA.

Jau vēstīts, ka Latvijā saistībā ar Covid-19 pandēmiju līdz 9.jūnijam izsludināta ārkārtējā situācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu