Kariņš: Pēc IIN ieņēmumu pārdales ES nauda pašvaldībām palīdzēs mērķētā veidā kompensēt negūtos ieņēmumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Pēc Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pārdales par labu valstij Eiropas Savienības (ES) finanšu līdzekļi grantu veidā pašvaldībām palīdzēs mērķētā veidā kompensēt ienākumu samazinājumu, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atgādināja, ka pirms kāda laika Briselē tika panākta vienošanās par papildu aptuveni diviem miljardiem eiro granta veidā, un lielu daļu no šīs naudas varēs saņemt pašvaldības. "Šī papildu nauda ir tieši tā, kas ir investīcijām, un visvairāk to izjutīs pašvaldības, jo daudzu pašvaldību budžetos investīciju proporcija ir ļoti ievērojama," skaidroja Kariņš.

Premjers atzina, ka viņa pieminētā investīciju programma ir jauns instruments, kas līdz šim vēl nav ticis izmantots. "Šī ir pavisam jauna programma, kura nekad nav bijusi. Tās naudas reāli vēl nevienam kabatā nav. Kā latvietis saka, solīts makā nekrīt. Ir jāskatās, kā mēs vienojamies, kā šo naudu ieguldīt Latvijas ekonomikā. Liela daļa šīs naudas reāli ieies ceļu vai citos infrastruktūras uzlabojumos, kas tieši nogulsnēsies pašvaldībās," norādīja valdības vadītājs.

Kariņš skaidroja, ka tādējādi ar piedāvātajām izmaiņām ir iecerēts vienlaikus gan padarīt konkurētspējīgāku darbaspēka nodokļu sistēmu, gan arī ar jaunu un jau zināmu papildu finansējumu no ES "palīdzēt pašvaldībām attīstīties varbūt tādā mērķētā veidā, kas daudzām varētu būt ļoti interesanti".

LETA jau ziņoja, ka Finanšu ministrija (FM) piedāvā mainīt IIN pārdales attiecību, palielinot valsts budžetā ieskaitāmo IIN proporciju. Patlaban pašvaldību budžetā ienāk 80% IIN, bet valsts budžetā - atlikušie 20%, savukārt FM rosina valsts daļu palielināt līdz 25%, attiecīgi samazinot pašvaldību daļu līdz 75%.

Kariņš iepriekš skaidroja, ka tas palīdzētu rast līdzekļus mediķu, pedagogu algu jautājuma risināšanai, kā arī garantētā minimālā ienākuma celšanai.

Premjers arī pauda, ka pašvaldības kā kompensējošu mehānismu varētu saņemt līdzekļus no tā dēvētā ES "atlabšanas fonda" diviem miljardiem eiro.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis šorīt intervijā Latvijas Radio kritizēja FM pausto piedāvājumu, norādot, ka pašvaldībām tas nozīmē nesamērīgi lielu ieņēmumu samazinājumu.

LPS vadītājs arī piebilda, ka pašvaldību ieņēmumu samazinājumu nevarēs kompensēt ar ES fondu naudu, jo tā ir jātērē konkrētiem mērķiem, bet pašvaldībām finansējums būs nepieciešams faktiski savu tiešo funkciju pildīšanai.

Arī tad, ja par IIN neiegūtos ieņēmumus valsts pašvaldībām kompensētu dotāciju veidā, tas nebūtu labs risinājums, jo dotācija būtu jāprasa katru gadu, kas liegtu pašvaldībām plānot savus izdevumus ilgtermiņā, norādīja Kaminskis.

Viņš sacīja, ka LPS līdz šim vispār nav tikusi iesaistīta diskusijā par iespējamo IIN ieņēmumu pārdali, un "tas absolūti nav pareizi".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu