"Vēlme, kas apēd tevi no iekšpuses" jeb mazo investoru nesatricināmā ticība "Tesla" (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Rekordlielais “Tesla” akciju vērtības kritums nav mazinājis nelielo investoru pārliecību par kompānijas nākotni, vēsta “Financial Times”. Investori ir pārliecināti, ka viņi investē “nākotnē”, un ir gatavi pat mainīt darbu, lai kļūtu tuvāki kompānijai.

Septembra sākumā “Tesla” akciju vērtības kritums kļuva par īstu pārbaudījumu investoru armijai, kas ieguldījuši lielu naudu pasaulē lielākajā elektroautomobiļu ražotājā. Tiek norādīts, ka pat kritums par 20% nav sašķobījis kompānijas investoru ticību. “Financial Times” skaidroja, ko investoriem nozīmē būt par daļu no “Tesla”.

“Apēd tevi no iekšpuses”

54 gadus vecais IT sfēras menedžeris Deivids Bērds “Tesla” akciju vērtības kritums ir nozīmējis aptuveni miljonu dolāru lielus zaudējumus, tomēr pārdot savas “Tesla” akcijas viņš negrasās. Bērds avīzei norādīja, ka viņš nepārtraukti “tiek bombardēts ar padomiem atbrīvoties no akcijām, bet vismaz pagaidām viņš to nevēlas darīt.

“Atliek tik vien kā vienu reizi pabraukt ar ”Tesla” automobili, lai saprastu, cik ļoti tu to vēlies. Tā vēlme tevi dedzina, apēd no iekšpuses,” teica Bērds.

Citiem “Tesla” ir kļuvusi par tirgus simbolu, kas mainās pēc sevis noteiktās dinamikas, neņemot vērā ekonomikas stāvokli, kompānijas peļņu un citus parametrus. “Tesla” akciju vērtības svārstības ir grūti izskaidrojamas, tomēr investori norāda, ka uzņēmums ir spējīgs ātri audzēt akciju vērtību.

“No akciju cenu viedokļa tas nav nedz brīnums, nedz neracionāla tirgus uzvedība. Tā ir vienkārši tirgus reakcija uz vienu no lielākajiem uzņēmējdarbības brīnumiem vēsturē,” “Tesla” akciju vērtības dinamiku komentē investors Galileo Rasels.

Absolūtu ticību “Tesla” akcijām ir pauduši daudzi, kas runājuši ar žurnālistiem. “Financial Times” norāda, ka daudzi no “Tesla” atbalstītājiem pat ir mainījuši darbu, lai turpmāk darītu ko tādu, kas būtu saistīts ar elektroautomobiļu ražošanu.

Tieši nesatricināma mazo investoru lojalitāte Īlonam Maskam un viņa kompānijai ir kļuvusi par galveno uzņēmuma izaugsmes faktoru. Uzņēmuma vērtspapīri ir atkarīgi no tādiem cilvēkiem kā Bērds vai Rasels. Tiek norādīts, ka šos cilvēkus vairāk uzrunā nevis iespējamā peļņa, bet gan kompānijas vīzija, jo investori ir pārliecināti, ka viņi iegulda naudu nākotnes tehnoloģijās.

“Zvaigžņu cilvēks”

“Tesla” akcionārs Elijs Bērtons no Sakramento pameta viceprezidenta amatu kompānijā, kas nodarbojas ar programmatūras veidošanu, lai savu laiku veltītu komiksam par Īlonu Masku. Komiksa “Zvaigžņu cilvēka piedzīvojumi” galvenā varoņa prototips ir balstīts uz manekenu, kas pirms diviem gadiem tika palaists kosmosā kopā ar “Tesla” automobili. Bērtons sacīja, ka “Masks ir superģēnijs, bet Volstrītas speciālisti nav spējuši apzināties īsteno “Tesla” ietekmi.” Pēc viņa vārdiem, “Tesla” ir kas vairāk nekā vienkāršs elektromobiļu ražotājs.

““Tesla” akcijas vienmēr ir bijušas balstītas ticībā. Ir cilvēki, kuri tik ļoti tic Maskam un viņa kompānijai, ka pat mazākās spekulācijas ir spējušas palielināt akciju vērtību," norādīja “Interactive Brokers” galvenais investīciju stratēģis Stīvs Sosniks.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu