10 mājsaimniecības preces, kas izzudīs nākamo 25 gadu laikā (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tehnoloģijas un modes tendences mūsdienu apstākļos strauji mainās un attīstās, tāpēc ne velti vairums no pašlaik izmantojamajām mantām, ierīcēm vai produktiem var ar laiku izzust. Lūk, kuras preces, visticamāk, pazudīs no mājsaimniecībām jau tuvākajos 25 gados. 

Ja atminamies, vēl pat pirms desmit gadiem dažu cilvēku mājokļos bija VHS videokasešu magnetofoni, disku statīvi un mūzikas centri. Bet kas no šodien pierastiem priekšmetiem nākotnē šķitīs vecmodīgi un laikmetam neatbilstoši?

DVD un Blu-Ray lasītāji

Pieaugot pieprasījumam pēc dažādām straumēšanas vietnēm (Netflix, Amazon Prime, Rakuten, HBO u.c.), no veikalu plauktiem strauji sāk izzust klasiskie DVD un Blu-Ray diski. Mūsdienās filmas daudz izdevīgāk ir noskatīties straumēšanas vietnē, turklāt tās lieki neaizņem  vietu, kā tas nereti notiek ar diskiem.

Plastmasas puķupodi

Attīstoties ilgtspējas tendencei un pieaugot interesei par zaļo dzīvesveidu, ir paredzams, ka eventuāli tiks izskausti videi kaitīgie plastmasas podiņi un to vietā stāsies biodegradējamu materiālu alternatīvas. Tāpat dārznieku dzīvē noteikti ienāks arī otrreizēji pārstrādātu materiālu podiņi.

Klasiskie modinātāji

Vēl dažiem mājās ir modernie digitālie modinātāji ar iestrādātu radio funkciju, tomēr arī šis priekšmets ar laiku ieies vēsturē kā pagātnes relikvija. Mūsdienās modinātāju funkcijas arvien biežāk pilda viedtālruņi vai viedie mājas asistenti.

Tālvadības pultis

Jau šobrīd lielāko daļu televizoru un pat bērnu rotaļlietu var vadīt ar viedtālruņa vai planšetes palīdzību. Jāpiebilst, ka ar viedtālruni ir iespējams manipulēt arī citas ierīces, piemēram, mājas viedo asistentu un citas gudrās mājas iekārtas.

Kalendāri

Lai gan šiem priekšmetiem ir savs šarms un dažkārt vēl daudziem mūsdienīgiem cilvēkiem fizisks kalendārs uz sienas šķiet ērtāk lietojams, taču arvien vairāk cilvēku sāk izmantot kalendāru aplikāciju viedtālruņos. Turklāt digitālu kalendāru ir iespējams sinhronizēt ar citām ierīcēm, piemēram, portatīvo datoru, tādējādi atvieglojot tā lietošanu un veidojot sarakstus un plānus no dažādām ierīcēm.

Plastmasas trauki

Līdzīgi kā ar plastmasas puķupodiem, arī plastmasas trauku esamība ir apdraudēta. Jau šobrīd vairums cilvēku dod priekšroku stikla uzglabāšanas traukiem, kas ir higiēniskāki un vizuāli glītāki. Plastmasas trauki ātrāk nolietojas, saskrāpējas un dažkārt arī iekrāsojas un kļūst nepievilcīgi.

Kafijas kapsulas

Jau drīzumā kafijas pasaulē ir gaidāma revolūcija – zaļi domājošie jau ilgstoši ir cīnījušies pret mazajām plastmasas kafijas kapsuliņām. Iespējams, ka šīs kapsulas kļūs kompostējamas vai arī tās aizstās parastā maltā kafija.  

Plastmasas pudeles

Jau atkal stāsts par plastmasu – lai gan vēl pirms 60 gadiem šis tika uzskatīts par nākotnes materiālu, globālā sasilšana un piesārņojums maina cilvēku domāšanu. Jau tagad vairums mājsaimniecību cenšas mazāk izmantot plastmasas pudeles; gaidāms, ka itin drīz atteiksies no tām pavisam.

Miskastes maisi un miskastes

Vairs nav ilgi jāgaida, kad atkritumu šķirošana kļūs par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu ne tikai attīstītajās rietumvalstīs, bet arī attīstības valstīs. Domājams, ka jau tuvākajā nākotnē cilvēki būs vēl cītīgāki šķirotāji un izvairīsies no atkritumu izmešanas vienā kopīgā maisā.

Tradicionālā apsardzes sistēma

Tehnoloģijas mainās ik gadu, arī apsardzes sistēmas ir pamatīgi mainījušās. Drīzumā klasisko signalizāciju un novērošanas kameru aizvietos mājas gudrās ierīces, kas būs savienojamas ar telefonu un atsūtīs paziņojumu par iespējamu ielaušanos mājoklī vai iespējamu aizdegšanos.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu