Levits: Pirms nākamajām vēlēšanām partijām būs jādomā, vai ir vērts bārstīt tukšus solījumus (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Priekšvēlēšanu laikā deputāta amata kandidāti nereti sola dažādus labumus – algas pielikumus un dažādus finansiālus ieguvumus, tomēr pēc ievēlēšanas šie solījumi tiek aizmirsti. Tomēr Satversmes tiesa ir noteikusi, ka “tukšo solījumu likumi” nav pieņemami. Valsts prezidents Egils Levits cer, ka tas liks politiskajām partijām pirms nākamajām vēlēšanām padomāt, vai ir vērts bārstīt tukšus solījumus.

Nav retums, ka pirms vēlēšanām tiek solītas dažādas izmaiņas likumdošanā, tomēr tad, kad solītāji tiek ievēlēti, tad dažādu faktoru dēļ šie solījumi netiek pildīti. 

TVNET raidījumā "Nauda runā" Levits skaidro, ka Satversmes tiesa ir pateikusi, ka “tukšo solījumu likumi” nav pieņemami, un nav vērts tos iestrādāt likumos. Prezidents norāda, ka atsevišķiem pieņemtajiem likumiem ir jāatspoguļojas arī budžetā.

“Ja tie [likumi] neatspoguļojas budžetā, tad tas ir tukšs solījums. Tā ir ļoti slikta politiskā kultūra, ka var sasolīt, ko grib.

Protams, ka var sasolīt, ka “pacelsim algas”, “pacelsim pensijas” un daudz ko uzlabosim, taču patiesības brīdī, kad tiek pieņemts budžets, – nereti šie solījumi ir vējā,” saka prezidents.

Līdz šim tā ir bijusi ilgstoša prakse, ko piekopušas politiskās partijas, un Satversmes tiesa ir skaidri pateikusi, ka nav vērts bārstīt tukšus solījumus, jo faktiski partijas pašas sevi tādā veidā diskreditē.

“Tā ir ierasta prakse visā Eiropas Savienībā. Tam, kas ir pieņemts dokumentos vai likumos, ir jābūt atspoguļotam arī budžetā. Domāju, ka Satversmes tiesa ir rīkojusies pareizi, un

tas ļaus uzlabot politisko kultūru un nepieļaut tukšos solījumus pirms nākamajām vēlēšanām,” uzsver Levits.

Jāatzīmē, ka pirms gada, īsi pirms 2020. gada budžeta pieņemšanas, Egils Levits nosūtīja vēstuli premjerministram Krišjānim Kariņam (JV) un Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), kurā uzsvēra, ka “sagaida to, ka Saeima turpmāk atturēsies no šādu tukšu solījumu likumu pieņemšanas, kuru pienācīgu izpildi tā nespēj nodrošināt, kā arī rūpīgi izvērtēs jau spēkā esošos likumus, tos saskaņojot ar Satversmes prasībām.”

Raidījums “Nekā personīga” ziņoja, ka likumos ierakstītie tukšie solījumi par gaidāmo naudas pieaugumu skolotājiem, mediķiem un zemniekiem ir izdevīgi lobijiem un politiķiem. Arodbiedrības var uzstāt uz likuma pildīšanu, deputāti atrunāties, ka prasības jau ir likumā, tikai valdība tos nepilda. Tādēļ Prezidents Levits prasīja mainīt šo sistēmu.

"Tas ir sliktas likumdošanas piemērs, piemēri, vairāki tādi likumi, un es domāju šī prakse ir jābeidz, jo mēs redzam arī no pašreizējām prasībām, ka tas rada tikai neizpratni un tas rada vilšanos par to, ka šie solījumi netiek izpildīti. Un, ja ir solījums, tad ir jābūt izpildei," pērn sacīja Levits.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu