Igaunijas valsts ir novatoriska un atzīst blokķēdes tehnoloģiju

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Igaunijas Republikas e-rezidences lapā no pagājušās nedēļas var atrast Bitcoin darbības principus aprakstošu dokumentu. Šāds solis norāda, ka Igaunijas valsts ir novatoriska un atzīst blokķēdes tehnoloģiju.

Bitcoin whitepaper

2008. gadā Bitcoin radītājs ar pseidonīmu Satoshi Nakamoto publicēja tehnisku dokumentu, kas iepazīstināja ar jaunas kriptogrāfiski šifrētas elektroniskas naudas darba principiem. Dokumentu, kas ir zināms ar nosaukumu Bitcoin whitepaper, vienlaicīgi uzskata par blokķēdes tehnoloģijas manifestu, kas ir iedvesmojis tūkstošiem kriptonaudu un blokķēdes projektu rašanos.

Bitcoin manifests e-rezidences vietnē

Programma, ar kuras palīdzību Igaunija ļauj citu valstu pilsoņiem droši izmantot savus publiskā un privātā sektora e-pakalpojumus, Igauniju rāda kā progresīvu, digitālu valsti. Šo pašu virzienu Igaunija ietur arī blokķēdes tehnoloģijas jomā, un kā vienu no tā simboliem Igaunija savā e-rezidences mājaslapā pievienoja iepriekš minēto dokumentu. Lapā, kuras sākumā ir atrodams lozungs – Igaunija ir blokķēdes pionieris, interesenti var izlasīt un lejupielādēt Bitcoin rašanās stāsta nozīmīgo dokumentu.

“Mums ir liels prieks saglabāt mūsu interneta vietnē oriģinālo Bitcoin whitepaper kā iedvesmas avotu nākamajiem inovatoriem, kas vēlas saprast, kā izmantot blokķēdes tehnoloģiju pārrobežu biznesa un citu pielietojumu atvieglošanai,” skan lapā no angļu valodas tulkotais teksts.

Kā zināms, Igaunija ir pirmā valsts, kura Bitcoin whitepaper publicēja oficiālā valsts domēnā.

Par spīti pašpasludinātajam Bitcoin radītājam

Solis publiski publicēt pirmo Bitcoin dokumentu ir sabiedrības atbilde juridiskajiem draudiem, kurus Craig Wright advokāti izteica zināmākajām Bitcoin tematikas interneta vietnēm. Austrālijas izcelsmes vīrietis, kurš apgalvo, ka ir bitcoin radītājs, apsūdz tādas lapas kā Bitcoin.org un Bitcoincore.org autortiesību pārkāpšanā. Wright apgalvo, ka viņam ir autortiesības uz Bitcoin intelektuālo īpašumu, lai gan argumentu, ka it kā viņš būtu Bitcoin izgudrotājs, vīrietis vēl nav spējis pierādīt.

Kā atbildi uz Wright prasībām, ar kriptonaudu un blokķēdi saistītās organizācijas ir sākušas publicēt Bitcoin manifestu savās vietnēs. Austrālijas kriptobirža Independent Reserve gāja pat tik tālu, ka atļāva apturēt Bitcoin SV tirdzniecību savā lapā. Kā zināms, Craig Wright ir viens no galvenajiem kriptonaudas Bitcoin SV popularizētājiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu