Kriptovalūtu rakšana ir visu laiku augstākajā punktā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kad paaugstinās kripto valūtu cenas, palielinās arī to skaits, kuri sienas kontaktā iesprauž rakšanas iekārtas un sāk šķipelēt “digitālo zeltu”. Izņēmums nav arī pašreizējais kripto tirgus palielinājums, kurā var novērot jaunu rakšanas bumu.

Bitcoin rakšana ir grūtāka nekā jebkad iepriekš

Ko nozīmē, ka rakšana ir sarežģīta? Rakšanas sarežģītība (angl. mining difficulty) mēra to, cik daudz datoru resursu ir nepieciešams izmantot kripto valūtas rakšanai. Bitcoin gadījumā šī vērtība vai nu palielinās, vai samazinās ik pēc 14 dienām, atkarībā no tā, cik ātri tika atrasti pēdējie 2016 bloki. Vienkārši sakot – jo vairāk racēju ir tīklā, jo dārgāka ir viena bitcoin rakšana.

Lai gan pagājušā gada pavasarī apritē ienākošo “jauno” bitcoin daudzums samazinājās 2 reizes, tas nav samazinājis cenas racējiem. Gluži pretēji. Izrakt bitcoin tagad ir grūtāk nekā jebkad iepriekš.

Mājas racēji un videokaršu trūkums

Ja bitcoin pārsvarā tiek rakts ar speciāli radītu programmatūru (angl. ASIC miners), ir daudz citu kripto valūtu, kuras var veiksmīgi rakt ar mājas līdzekļiem jeb datora grafikas kartēm. Izplatītākā no tām ir otra lielākā kripto valūta Ethereum, kuras rakšana ir kļuvusi interesanta, pateicoties Ethereum tīkla augstajām darījumu maksām. Tieši tādēļ daudzi kripto valūtu interesenti savā gala istabā ir uzstādījuši racējus, ir arī tādi, kas procesa gaitā radušos siltumu izmanto istabu apsildei.

Kripto valūtu bumu vaino tajā, ka noliktavās ir izpirktas visas labākās grafikas kartes. Grafikas kartes ir pieprasīta prece ne tikai racēju vidū. Datorspēļu spēlētāji ir otrs plašs segments, kuru interesē labas kartes, lai visas jaunākās datorspēles izbaudītu ar vislabāko grafiku. Pasaulē lielākie videokaršu ražotāji Nvidia un AMD zina par situāciju, tomēr nespēj apmierināt aizvien pieaugošo pieprasījumu un saražot jaunas kartes.

Rakšana salīdzinājumā ar investēšanu. Kas ir piemērots tev?

Ja plāno izmēģināt rakšanu, vispirms jāveic daži aprēķini uz papīra: cik daudz naudas prasīs rakšanas iekārtas, par kādu cenu ir elektrība utt. Pēc tam var aprēķināt rentabilitāti, bet noteikti jārēķinās ar to, ka ikdienas prognozējamā peļņa ar laiku var būtiski mainīties. Galvenokārt tā ir atkarīga no kripto valūtu tirgu cenu izmaiņām, kā arī rakšanas sarežģītības.

Ja ņemšanās ar datoru komponentēm nav jūsu lieta, kripto valūtas var iegūt arī citādi. Izmantojot Igaunijas investīciju aplikāciju Change, var vienkārši pirkt un pārdot vairāk nekā 25 dažādas kriptovalūtas. Atšķirībā no konkurentiem, Change neprasa starpniecības naudu no Bitcoin pircējiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu