Aptauja: 78% iedzīvotāju sagaida aktīvu valdības rīcību klimata pārmaiņu mazināšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Astoņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem atbalsta aktīvu valdības rīcību jautājumos, kas skar klimata pārmaiņas, secināts pētījumu centra SKDS un Latvijas Vēja enerģijas asociācijas veiktajā aptaujā*. “Zaļajā enerģijā” tiek saskatītas arvien jaunas priekšrocības - būtiskākās no tām ir ilgtspējība, ārējo investīciju piesaiste, enerģētiskās neatkarības palielināšana, kā arī iespēja no dabas resursiem radīt eksportspējīgu produktu.

Valdības lēmumiem klimata pārmaiņu mazināšanā ir vitāli svarīga loma

“76% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka vietējo energoresursu ražošanas attīstībai valdībā būtu jārod iespēja samazināt administratīvos un cita veida šķēršļus. Vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai būtu svarīgi kļūt arī par elektroenerģiju eksportējošu valsti. Valdībai uz atjaunojamās enerģijas apgūšanu būtu jāvirzās mērķtiecīgāk, jo patlaban uzņēmējiem plānošanas procesā jāsaskaras ar virkni šķēršļu. Tas rada situāciju, ka uzstādīto moderno atjaunojamās enerģijas tehnoloģiju ziņā krasi atpaliekam no kaimiņvalstīm. Virzībā uz klimatneitralitāti nepieciešams skaidrs atbalsts tām videi draudzīgās enerģijas ražošanas nozarēm, kuras samazina emisijas,” uzskata Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Andris Vanags.

Enerģijas ietekmē arvien būtiskāka ir ietekme uz vidi un veselību

Pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš stāsta, ka būtiskākais kritērijs elektroenerģijas avotu izvēlē Latvijas iedzīvotājiem ierasti bijis ekonomiskais izdevīgums (2018. gadā - 50%, 2019. gadā - 56%, 2020. gadā - 53%). Interesanti, ka patlaban izmaksu kritērijam ļoti strauji pietuvojušies tādi faktori kā ietekme uz cilvēka veselību (45%) un apkārtējo vidi (43%). Turklāt šie faktori īpaši palielinājušies tieši sieviešu vērtējumā. Citi biežāk minētie kritēriji ir ražošanas efektivitāte (26%), kā arī enerģijas piegādes drošība un stabilitāte (22%).

Vēja enerģijā saskata priekšrocības

“Aptaujas dati liecina, ka 79% sabiedrības atbalsta jaunu vēja elektrostaciju būvniecību Latvijā un turpina tajā saskatīt arvien jaunas priekšrocības. 80% sabiedrības atzīst, ka tas ir ilgtspējīgs enerģijas ieguves veids, kas nav atkarīgs no izzūdošu resursu jeb naftas, gāzes, u.c. rezervēm. Tas ir videi draudzīgs un mazina klimata pārmaiņu draudus (77%). Divas trešdaļas uzskata, ka vēja enerģija Latvijā spētu piesaistīt jaunas investīcijas un veicināt Latvijas enerģētisko neatkarību – tādējādi samazinot nepieciešamību elektrību un tās izejvielas, piemēram, dabasgāzi, importēt no citām valstīm. Turklāt katrs otrais uzskata, ka šī ir iespēja papildināt nodokļu ienākumus un radīt jaunas darba vietas. Kā būtisku ieguvumu vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata arī izdevīgāku elektroenerģijas cenu, kas tiktu radīta, palielinot elektroenerģijas ražošanas piedāvājumu. Savukārt, 39% procenti aptaujāto uzskata, ka šis varētu nodrošināt arī papildu ieņēmumus lauksaimniekiem,” atklāj A. Kaktiņš.

*Pētījuma centra SKDS pētījums veikts pēc Latvijas Vēja enerģijas asociācijas pasūtījuma, 2020. gada decembrī, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu