Ieteikumi, kā izvēlēties planšeti, neizejot no mājas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com/ Andrea Piacquadio

Esi nonācis pie idejas par jaunas planšetes iegādi, taču nezini ar ko sākt, izvēloties sev piemērotāko? Rakstā apkopota svarīgākā informācija par planšetdatora niansēm, kas noteikti būtu jāizvērtē, pirms iegādājies sev jaunu ikdienas sabiedroto. Lasi rakstu un uzzini, kā veikt pareizo izvēli, neizejot no mājas.

Planšete ir ideāls datora aizstājējs ikdienas skrējienā – to ir ļoti viegli paņemt līdzi visur, kur dodies, nesatraucoties par lieku smagumu vai ietilpīgu somu, kurā to pārnēsāt. To pavisam ērti izmantot gan ejot pa ielu, gan sēžot kafejnīcā, vai pārvietojoties ar sabiedrisko transportu. Kas jāņem vērā, meklējot sev piemērotāko planšetdatoru?

Ekrāna izmērs un izšķirtspēja

Svarīgākais parametrs, izvēloties planšetdatoru, ir ekrāna izmērs, jo tas norāda arī pašas planšetes izmēru. Pieejami dažāda veida un izmēru planšetdatori: mini jeb kompaktie planšetdatori ir tādi, kuru ekrāna lielums ir līdz 8 collām, tie ir ļoti ērti pārnēsājami, neaizņem daudz vietas un tajos pavisam ērti veikt tādus darbus, kā e-pastu caurskatīšana, darbības ar kalendāru un internetu. Lielāki planšetdatori, kuru ekrāna izmērs pārsniedz 8 collas, būs ērtāks izmantojot interneta pārlūku, spēlējot spēles, vai skatoties filmas. Taču tie nebūs tik ērti izmantojami, atrodoties ārpus mājas.

Ekrāna izšķirtspēja nosaka to, cik precīzs un dzidrs ir attēls. Visbiežāk 7 collu planšetēm izšķirtspēja ir 1024 x 600, 7-10 collu planšetēm 1280 x 800 un lielākām planšetēm – 1920 x 1200. Tomēr ekrāna izšķirtspēju nosaka arī preces cena. Lētas planšetes noteikti nebūs ar ļoti labu ekrāna izšķirtspēju, tādēļ jārēķinās, ka kvalitatīvāka planšete izmaksās dārgāk.

Ekrāna tips

Šobrīd tirdzniecībā pieejamajiem planšetdatoriem visbiežāk sastopami divi ekrānu tipi: LCD un OLED. LCD ekrāni būs ļoti ekonomiski, vienlaikus nodrošinot ekrāna krāsu kvalitāti. Taču ja vēlies planšetdatoru ar vēl augstāku ekrāna kvalitāti, OLED ekrāna tips būs Tev piemērotāks. Šī tehnoloģija ne tikai rada izcilas kvalitātes attēlu, bet arī ļauj ekrānu veidot īpaši plānu, kas savukārt nodrošina planšetes kompaktumu un vieglumu.

Foto: Pexel.com/ Burak The Weekender

Baterija un tās izmantošanas ilgums

Iepazīstoties ar vēlamās preces paplašināto informāciju, tajā noteikti atradīsi informāciju par to, kāds ir ierīces darbības laiks bez strāvas padeves. Šo faktoru ražotājs katrai precei nosaka individuāli, kā arī jāliek aiz auss, ka ierīces baterijas patēriņu tiešā mērā nosaka tas, kas planšetdatorā tiek darīts – skatoties filmas vai video, kā arī spēlējot spēles, baterijas līmenis kritīsies straujāk, kā, piemēram, izmantojot tajā e-pastu vai kalendāru.

Operētājsistēma

Android ir izplatītākā operētājsistēma, kas visbiežāk ir Acer, Asus, Dell, Samsung un citu kompāniju produktos. Android operētājsistēmas izstrādātājs ir Google un tajā ir ļoti ērti veikt dažādas funkcijas, izmantojot savu Google kontu. Google piedāvā arī izveidot datu rezerves kopijas, kas būs ļoti noderīgi gadījumā, ja planšetdators tiks nozaudēts, vai saplīsīs – visi dati būs dublēti mākonī un būs pieejami arī no citas ierīces.

Apple iOS operētājsistēmas ir visos Apple produktos, tai skaitā iPad un iPad Air planšetēs, kā arī iPhone. Ja esi iPhone lietotājs, Apple planšete Tev būs lieliski piemērota. Izvēloties Apple planšetdatoru, ar iCloud palīdzību, to būs iespējams sinhronizēt ar savu iPhone vai MacBook, tādejādi būs pavisam viegli darboties ar saviem failiem, kas būs pieejami visās ierīcēs vienlaikus. Šī operētājsistēma ir ļoti viegli saprotama, tādēļ derēs arī kā planšete bērniem.

Ja planšetdators paredzēts mācībām vai darbam, vislabāk izvēlēties Windows operētājsistēmu atbalstošas planšetes. Samsung, Dell, Asus, Prestigio u.c. ražotāju produktos iespējams iegādāties ar tieši šo operētājsistēmu. Izvēloties šādu planšeti, būs ērti pieslēgt pat peli un klaviatūru, un izmantot to kā mazu datoru darbu veikšanai.

Procesors un Operatīvā atmiņa jeb RAM

To, cik ātri planšete darbosies, kā arī to, vai tā vienlaicīgi tiks galā ar dažādu uzdevumu izpildi, nosaka procesoru kodolu skaits, tā darbības frekvences un operatīvās atmiņas apjoms. Vien ieslēdzot planšetdatoru, tiek izmantoti aptuveni 400–500 MB operatīvās atmiņas, tādēļ ieteicams izvēlēties planšeti ar vismaz 2 GB RAM jeb operatīvo atmiņu.

Planšetei ir iebūvētā atmiņa, kas ir dažāda lieluma: 8, 16, 32 vai 64 GB. Ja vēlies planšetdatorā saglabāt dažādus failus, piemēram, fotogrāfijas, video, vai pat filmas un lielus dokumentus, labāk izvēlēties planšeti ar iespējami lielāku iebūvēto atmiņu.

Ja planšetdatora iekšējā atmiņa ir neliela, problēmu palīdzēs atrisināt microSD vai SD atmiņas karte. Tomēr, lai to varētu izmantot, planšetdatorā ir jābūt iebūvētai karšu pieslēgvietai. Lai nepalaistu garām šādu informāciju, pirms planšetdatora iegādes, nepieciešams smalki iepazīties ar visu preces aprakstu. Apple produkcija šādu funkciju nepiedāvā, tomēr ja atmiņas paliek par maz, to ir iespējams palielināt, izmantojot Apple iCloud, kurā tiek piedāvāts par noteiktu ikmēneša maksu izmantot papildus atmiņas apjomu. Otrs variants ir pievienot ārējo atmiņas krātuvi.

Saziņas formāti: internets un citi bezvadu savienojumi

Mūsdienās gandrīz jebkurš planšetdators ir aprīkots ar Wi-Fi moduli, kas ļauj izmantot interneta pieslēgumu, ar bezvadu tīkla palīdzību. Planšetdatori, kuros ir opcija ievietot SIM karti, nodrošinās 3G vai 4G interneta pieslēgumu un šajā ierīcē internetu būs iespējams izmantot arī tad, ja bezvadu tīkla pārklājums nebūs pieejams.

Tāpat planšetdatoros pieejams arī Bluetooth, ar kā palīdzību ērti pārsūtīt un saņemt failus uz un no citas ierīces, kā arī iespējams pieslēgt bezvadu klaviatūru, peli, austiņas un citas ierīces, kas padarīs planšetdatora lietošanu vēl ērtāku.

Foto: Pexels.com/ Linkedin Sales Navigator

Dažkārt planšetdatori aprīkoti ar GPS navigatoru, kas spēs noteikt atrašanās vietu, parādīs īsāko ceļu līdz konkrētai vietai utt. Šī funkcija būs ļoti noderīga, dodoties izbraukumos ar auto, vai orientējoties pilsētā.

Ja planšete aprīkota ar infrasarkano portu, to vari izmantot arī televizora vai citas Smart tehnikas vadībai. Taču šī funkcija nav obligāti nepieciešama, jo šādas funkcijas nereti ļauj darīt arī aplikācijas, kuras iespējams lejupielādēt no planšetdatorā esošās aplikāciju platformas.

Kamera

Planšetdatoros iebūvēta gan priekšējā, gan aizmugurējā kamera. Priekšējā kamera ļaus izmantot planšeti video saziņai Skype vai kādā citā platformā, savukārt ar aizmugurējo kameru būs iespējams iemūžināt sev svarīgus notikumus. Planšetdatoru kameras kvalitātes ziņā nebūs salīdzināmas ar profesionālu foto kameru, taču ikdienas vajadzībām tā būs pietiekama.

Svars, korpuss un stikls

Planšetes smagums variē no 300 līdz 700 gramiem. To lielā mērā nosaka materiāls, no kāda tā izgatavota. Korpuss, kas izgatavots no metāla, būs izturīgs pret kritieniem un skrāpējumiem, tomēr šādas planšetes būs relatīvi smagākas. Plastmasas korpusa planšetes ir vizuāli ļoti pievilcīgas un vieglas, taču to izturība kritienu gadījumā būs salīdzinoši sliktāka.

Pievērs uzmanību arī planšetes stikla pārklājumam. Iespējams, ražotāji jau oriģināli piedāvā pārklājumu, kas ir drošs pret skrāpējumiem un kritieniem, pretējā gadījumā pieejamas ekrāna aizsardzības plēvītes un stikliņi, kas pasargās planšetes ekrānu no bojājumiem.

Apskaties kādas planšetes pieejamas 1a.lv interneta veikalā un atrodi sev piemērotāko!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu