Kredītu refinansēšana – iespēja ik mēnesi ietaupīt desmitiem eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Daenin/Shutterstock

Augstā inflācija kombinācijā ar aizvien augošajām kredītu procentu likmēm nostāda cilvēkus neapskaužamā situācijā – izdevumi nemitīgi aug un reālu iespēju tos mazināt ir ārkārtīgi maz. Ietaupīt uz energoresursu rēķina īpaši daudz nevar, pat centīgi taupot siltumu, elektrību un lieki nebraucot ar automašīnu. Arī izvēloties lētākus vai akcijas pārtikas produktus, izdevumi īpaši nesamazinās, jo ēdiena cenas turpina rāpties augšup un bez ēdiena cilvēks nespēj izdzīvot. Šādos apstākļos daudzās mājsaimniecībās finansiālo slogu varētu mazināt kredītsaistību pārskatīšana un to refinansēšana.

Zemākas likmes ir realitāte

Lai arī valda uzskats, ka iepriekšējos gados noformētie kredīti bijuši lēti zemas EURIBOR likmes dēļ, tie bieži vien ir maldi. Aplūkojot savu kredītu procentu maksājumu bāzes likmi, neskaitāmi Latvijas iedzīvotāji atskārstu, ka šobrīd maksā daudz vairāk nekā varētu maksāt. Tam ir dažādi iemesli. Daļa hipotekāro aizdevumu līgumu noslēgti tālākā pagātnē, kad likmes vidēji bija augstākas, vai arī nesenākie kredīti ņemti nepietiekami rūpīgi meklējot izdevīgāko piedāvājumu. Piemēram, steigā pieņemot savas algas konta bankas līguma nosacījumus, jo vienkārši ātri bijusi nepieciešama nauda.

«Bieži vien hipotekārajiem kredītiem, kuri noslēgti pirms vairākiem gadiem, bāzes likmes ir augstākas nekā tiem, kādus bankas piedāvā pašlaik,»

sarunā ar TVNET, situācijas novērtējumam piekrīt Bigbank Latvija vadītājs Edgars Surgofts, aicinot kredītņēmējus nopietni pievērsties pašreizējā tirgus piedāvājuma izpētei. «Pilnīgi iespējams, ka refinansējot savu esošo kredītu citā bankā, tas dotu iespēju samazināt bāzes likmi. Līdz ar to saruktu arī ikmēneša maksājums un kopējā kredīta pārmaksa,» uzsver bankas pārstāvis.

Kredītņēmēji sarosījušies

Viņš novērojis, ka bankas aktīvi izplatītais vēstījums izvērtēt kredītus atrod dzirdīgas ausis. Pie kredītspeciālistiem uz konsultācijām piesakās aizvien vairāk cilvēku, kuri vēlas samazināt ikmēneša kredītmaksājumus.

«Uzņemto saistību refinansēšana šobrīd ir ļoti aktuāla, jo tā dod iespēju ne tikai samazināt kopējo aizdevuma pārmaksu, bet arī sajust ieguvumu jau ar nākamo ikmēneša maksājumu.

Ņemot vērā, ka dzīves dārdzības pieauguma temps ir apsteidzis ienākumu palielināšanos, tad interese par veidiem kā ietaupīt uz kredītu maksājumiem būtiski pieaug. Turklāt novērojama interesanta tendence - ja iepriekš refinansēšana biežāk bija novērojama tikai ātrajiem vai patēriņa kredītiem, tad pašlaik pieaugoša interese ir arī par hipotekāro kredītu refinansēšanu,» stāsta E.Surgofts.

Tā kā procentu likmes katram aizņēmējam tiek aprēķinātas individuāli, racionālākā rīcība ir doties pie izvēlētās bankas kredītspeciālista un kopīgi izvērtēt, kādus esošos aizdevumus vislabāk apvienot un kādu atmaksas grafiku izvēlēties. Rūpīgi piestrādājot pie aprēķiniem, var patiešām būtiski samazināt ikmēneša izdevumus, kas palīdzēs grūtās ziemas pārdzīvošanu.

Ietaupījums desmitos un simtos

«Visbūtiskāko ietaupījumu var iegūt, refinansējot hipotekāro kredītu. Tajā parasti ir lielas aizdevuma summas ar garu atmaksas termiņu.

Hipotekārajā kredītā par 1% punktu zemāka likme dod ievērojamu ieguvumu uz kopējo pārmaksu, kas var būt mērāma vairākos tūkstošos eiro, līdz ar ko arī ikmēneša maksājumi varētu samazināties par vairākiem desmitiem eiro,»

ar līdzšinējiem refinansēšanas piemēriem dalās Bigbank Latvija vadītājs, «arī patēriņa un ātro kredītu refinansēšanā ieguvumi bieži vien ir vairāku tūkstošu eiro apmērā, kurus var ietaupīt uz kopējo kredīta pārmaksu».

Ja izdodas apvienot vairākus kredītus un katram no tiem samazināt bāzes procentu likmi par dažiem procentiem, ik mēnesi iespējams ietaupīt pat vairākus simtus eiro, kas ir nozīmīgs atspaids augstās inflācijas apstākļos.

Tieši tādēļ E.Surgofts iesaka salīdzināt un apsvērt kredītu refinansēšanas iespējas. Katrs atliktais problēmas risināšanas mēnesis nozīmē desmitiem vai simtiem nelietderīgi izmantotu eiro, kas varētu mazināt mājsaimniecības finansiālo slogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu