Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka pieprasījums pēc naftas būs zemāks, nekā iepriekš lēsts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) ceturtdien pirmo reizi šogad samazināja globālā naftas pieprasījuma pieauguma prognozi, savu lēmumu skaidrojot ar vairākiem makroekonomiskajiem faktoriem, tai skaitā procentu likmju palielināšanu.

IEA lēš, ka globālais naftas pieprasījums šogad pieaugs par 2,2 miljoniem barelu dienā, nevis par 2,4 miljoniem barelu dienā, kā prognozēts iepriekš.

Taču, neskatoties uz to, aģentūra paredz, ka globālais naftas pieprasījums šogad sasniegs 102,1 miljonu barelu dienā, kas būs rekordaugsts līmenis.

Ķīna nodrošinās 70% no globālā naftas pieprasījuma pieauguma, lai arī valsts ekonomikas atlabšana šķietami sākusi pieklibot, skaidro IEA.

IEA brīdina, ka globālo naftas pieprasījumu negatīvi ietekmē sarežģīta ekonomiskā vide, ko veicina procentu likmju palielināšana vairumā attīstīto un attīstības valstu, tām cenšoties samazināt augsto inflāciju. Taču augstākas aizņēmumu izmaksas slāpē ekonomisko aktivitāti un rada recesijas riskus, kas var izraisīt naftas pieprasījuma kritumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu