Latvijas Banka pilnveidojusi vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas noveršanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Banka papildinājusi vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un sankciju riska pārvaldīšanai, ar mērķi novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, vēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Banka papildinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2021.gada 21.decembra ieteikumus "Ieteikumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei" un pārizdevusi tos ar jaunu nosaukumu - "Vadlīnijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei".

Vadlīnijas turpinās sniegt finanšu iestādēm noderīgus skaidrojumus un praktiskus piemērus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) un sankciju riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas izveidei un klientu izpētei.

Vadlīnijas ir praktiska rokasgrāmata finanšu iestādēm.

To mērķis ir finanšu pakalpojumu pieejamība un vienota izpratne gan banku un finanšu iestāžu, gan uzrauga pusē par normatīvo aktu piemērošanu saistībā ar finanšu noziegumu novēršanu, kā arī par risku izvērtējumā balstītas pieejas ieviešanu.

Vadlīnijas šajā reizē papildinātas ar maksājumu ierosināšanas pakalpojumu sniedzēju un konta informācijas pakalpojumu sniedzēju klientu izpētes pasākumiem un praktiskajiem piemēriem, ieguldījumu brokeru sabiedrību - ieguldījumu platformu - specifiskajām vadlīnijām un padziļinātās izpētes termiņu skaidrojumu.

Vadlīnijās iekļautas jaunas nodaļas par juridisko veidojumu patiesā labuma guvēju noskaidrošanu un ieguldījumu pārvaldes sabiedrību un alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieku sektora specifiskajām vadlīnijām, pievienojot arī attiecīgus piemērus. Ietverti arī precizējumi nodaļās par sankcijām un datu apstrādi NILLTPFN jomā.

Lai nodrošinātu finanšu pakalpojumu pieejamību, vadlīnijas regulāri tiek pilnveidotas un papildinātas atbilstoši praksē identificētajām problēmām un normatīvā regulējuma pārmaiņām, veicinot vienotu un riskos balstītu prasību piemērošanu praksē.

Tuvākajā laikā plānots sākt darbu pie nākamajiem papildinājumiem, kas ietvers to klientu izpēti un darījumu uzraudzību, kuri veic darījumus ar virtuālajām valūtām, kā arī virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēju apkalpošanu, licencēto kredītiestāžu un finanšu iestāžu padziļināto izpēti, citus precizējumus un praktiskus piemērus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu