13 pasaules valstis atzītas par nodokļu ellēm; divas no tām - Latvijas kaimiņvalstis (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

ASV fonds 1841 apkopojis savu jaunāko pārskatu par nodokļu sistēmām visā pasaulē. Kopumā 13 pasaules valstīm piešķirts “nodokļu elles” statuss.

1841 sastādījis reitingu “Tax Hells Index 2023” (“2023. gada nodokļu elles indekss”). Tajā augstākās vietas ieguvušās valstis saskaras ar lieliem sarežģījumiem ekonomikā.

Pirmajā vietā šajā reitingā ir Baltkrievija, kam seko Venecuēla un Argentīna. Ukraina ieņem ceturto vietu, piekto – Brazīlija un sesto Meksika. Tām seko Bolīvija, Nikaragva, Krievija, Surinama, Hondurasa, Salvadora un Haiti.

Sastādot reitingu, eksperti ņēmuši vērā kopējo nodokļu slogu, valsts parāda attiecību pret iekšzemes kopproduktu, atšķirību starp valsts izdevumiem un ienākumiem.

Nosakot reitinga rādītājus, tāpat ņemti vērā arī tādi parametri kā valsts pārvaldes kvalitāte. Tā, pēc ekspertu teiktā, apkopo valsts varas sistēmas nianses, piemēram, tiesību ievērošanu, regulatoru politikas kvalitāti, politisko stabilitāti, efektivitāti, kā arī korupcijas riskus.

Pētnieki gan norāda, ka jaunākajā indeksā ņemti vērā dati par 2021. gadu, un tajā apkopota informācija par 82 pasaules valstīm, tās klasificējot kā “nodokļu elli”, “riska grupu” un “normālu” nodokļu sistēmu.

Pētījuma autori norāda, ka pasaule gada laikā (pagājušā gada indekss attiecās uz 2020. gadu) pasaule spērusi soli tuvāk, lai kļūtu par lielu nodokļu elli. Lai arī pašreizējā situācija nav uzskatāma par ļoti nopietnu, kopējā tendence ir ļoti satraucoša.

Piemēram, 2020. gadā valstu vidējais indeksa rādītājs bija 6,21, bet gadu vēlāk jau 6,48. Tas nozīmē, ka situācija pasaulē vidēji kļuvusi sliktāka attiecībā pret nodokļu sistēmu.

Lai valsts tiktu atzīta par nodokļu elli, rezultātam ir jābūt lielākam par 8,6 punktiem. Riska zonā valsts nonāk, ja rezultāts ir no 7 līdz 8,5.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, no nodokļu elles statusa atbrīvojusies Bosnija un Hercegovina, kuras rezultāts jaunākajā indeksā ir 8 (gadu iepriekš 9,2), lai gan tā joprojām saglabā vietu riska zonā. Nodokļu elles statusu ieguvušas divas jaunpienācējas - Brazīlija un Salvadora. Baltkrievijas un Venecuēlas rādītājs šajā pētījumā ir 10,8 punkti, kamēr Argentīnas un Ukrainas rādītājs – 10,4.

Latvija šajā reitingā ieņem 58. vietu ar 5,2 punktiem, bet Lietuva un Igaunija 70. un 71. vietu ar 4,4 punktiem. Noslēdzošās vietas ieņem Luksemburga, Šveice (abām 2,8 punkti) un Īrija (2,4 punkti). Visas šīs valstis iekļautas sarakstā ar normālu nodokļu politiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu