Asociācija: 5% PVN likmes atcelšana augļiem un dārzeņiem ir ņirgāšanās par nozari

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

"Samazinātās 5% PVN likmes atcelšana Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir ņirgāšanās par nozari. Faktiski, dārzkopības nozare tiks "sabradāta" no valdības puses," uzskata Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte.

Viņa norāda, ka šī gada sezona augļkopības nozarei bijusi izteikti nelabvēlīga. Vēlais un aukstais pavasaris ar gandrīz astoņu dienu ilgu salu maijā burtiski iznīcināja gandrīz visas augļkoku un ogulāju plantāciju ražas. Līdz ar to Latvijā šogad gandrīz nav dzērveņu, melleņu, ķiršu, pavasara aveņu, plūmju, cidoniju un smiltsērkšķu.

Zaudējumi bijuši arī tiem zemeņu audzētājiem, kuri ogas audzē uz lauka. Savukārt zemeņu audzētāji, kuri ogas audzē segtajās platībās, saskārās ar strauju karstumu vasarā, kas būtiski saīsināja ražas ilgumu.

"Šis gads ir bijis traģisks neprognozējamo laika apstākļu dēļ. Ne velti nozarei piešķirts atbalsts no Eiropas savienības līdzekļiem, bez kuriem daudziem audzētājiem būs sarežģīti izdzīvot un sagatavoties nākamajai sezonai," pauž asociācijas vadītāja.

Pēc LAA aplēsēm, šogad augļkopības nozarē tika piedzīvots 60% ražas kritums, bet atsevišķās saimniecībās pat 90%.

Asociācija uzskata, ka šogad lemt par 5% PVN likmes atcelšanu "ir neprāts no valdības puses". Tas esot līdzvērtīgi kā tiešā valodā pateikt, ka dārzkopības nozare mums nav svarīga un veselīga ēšana nav atbalstāma. Tiek arī uzsvērts, ka Latvijā ar vietējo dārzkopju audzēto produkciju tiek apgādātas arī skolas, tādā veidā nodrošinot, ka bērni ikdienā saņem kvalitatīvus augļus un ogas.

Tāpat Rudzāte uzsver, ka, tieši pateicoties samazinātajai PVN likmei, daudzi audzētāji spējuši attīstīties. Tostarp daudzi ir iegādājušies speciālo tehniku, izbūvējuši Eiropas standartiem atbilstošas noliktavas, sākuši veiksmīgi eksportēt savu produkciju, cerībā, ka nekas nemainīsies un viņi spēs nomaksāt kredītus.

Taču šobrīd daudzi nozares pārstāvji sākot domāt par cita virziena attīstīšanu. Asociācijas vadītāja ir pārliecināta, ka tieši vietējie augļkopji viskrasāk izjutīs pelēkā tirgus un importa ietekmi.

"Faktiski izsekot, kuras valsts ogas Latvijas pircējs iegādāsies, nebūs iespējams. Latvijā atkal vietējais pircējs pirks importa ogas par vietējo ogu cenu, jo jau nākamajā dienā kā spēkā stāsies 12% PVN likme, pelēkā tirgus darboņi atrotīs piedurknes," sašutumu pauž Rudzāte.

Viņa paskaidro, ka pie procentu likmes 12% pelēkais tirgus joprojām pastāvēs. "Statistiski ir pierādīts, ka tas kļūst neinteresants pie 5%, ko mūsu nozare ir pierādījusi un to ir atzinuši gan PVD, gan VID," atzīmē Rudzāte.

Tāpat sagaidāms, ka situācija mainīsies arī pārstrādes sektorā. Ja šobrīd šī nozare vēl bija ieinteresēta augļus un ogas iegādāties no vietējiem ražotājiem, tad nākamo gadu viņi būs ieinteresēti iegādāties importa produktus. Asociācijā norāda, ka iepirkt pārstrādei importa produkciju par 0% PVN vai šobrīd valdības piedāvātajiem 12% PVN vietējai produkcijai ir būtiska atšķirība. Līdz šim vietējie ražotāji varēja konkurēt ar importa produkciju.

"Ja šo valdības pārstāvji sauc par vietējo lauksaimnieku atbalstu, tad es to varu dēvēt tikai un vienīgi par vietējo audzētāju iznīcināšanu.

Zaudētāji būs ne vien vietējie dārzkopji, bet arī sabiedrība kopumā, ēdienkartē samazinot veselīgo un kvalitatīvo dārzeņu, augļu un ogu patēriņu, kurus līdz šim cilvēki varēja iegādāties," pauž Rudzāte.

Asociācija arī informē, ka pašlaik platformā Manabalss.lv izveidotā iniciatīva "Par esošās PVN likmes saglabāšanu Latvijai raksturīgajiem lauksaimniecības produktiem", kas jau savākusi gandrīz vienpadsmit tūkstošus parakstu un tiks iesniegta Latvijas Republikas Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu