“Pārāk izdabāts Rietumiem”: Krievijā rosina atteikties no picām un suši (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Krievijas Valsts domes deputāti ierosinājuši attīstīt “kulināro patriotismu” un atvērt pankūku, pīrāgu un citas sabiedriskās ēdināšanas iestādes, kurās būtu pieejami krievu virtuves ēdieni, paziņojis Valsts domes Mazās un vidējās uzņēmējdarbības komitejas loceklis Aleksejs Govirins.

Kā vēsta “The Moscow Times”, Govirins norāda, ka “tradicionālo krievu virtuvi nomainījusi pica, suši un cita veida ārvalstu virtuve”. Viņš uzsver, ka tirdzniecības punktiem ir jābūt pienākumam pārdot pankūkas un citus tradicionālos ēdienus.

“Kad Maskavā un reģionos noslēdzās Masļeņica, staigājot pa svētku norises vietām un instalācijām slāvu stilā, es kaut kā aizdomājos – kur no mūsu sabiedriskās ēdināšanas ir pazudušas tējas dzeršanas vietas, pīrāgu, pankūku un pelmeņu ēstuves? Tās, protams, ir, taču maz. Kur problēma?” sprieda deputāts.

Viņš skaidroja, ka Krievijas valdībai vajadzētu spert soli pretim mazajam biznesam un piedāvāt izdevīgus kredītus un grantus, lai tie varētu attīstīt ātrās ēdināšanas ķēdes, kurās būtu pieejama krievu virtuve. Subsīdijām ir jāpalīdz labot situāciju, kad “krievu cilvēkam sava virtuve ir nepieejama”.

Deputāts norāda, ka Krievijas tradicionālās virtuves restorānu tīkls, kas tika izveidots 1990. gados, nu ir tikpat kā “izmiris”, jo “modīgi skaitījās izdabāt Rietumiem”, atverot restorānus, kur iespējams ēst picu, suši un rollus, šaurmu un citus.

“Mums ir miljoniem telšu, kur var tikt pie šaurmas. Neviens tur nepārbauda ne higiēnu, ne arī citas prasības. Gaļa tiek gatavota ceļmalā, visi putekļi lido virsū, neviens neko netīra un nemazgā. Es tomēr uzskatu, ka vajag politisko gribu un administratīvos resursus, lai pretotos haosam šajā jomā,” teica Govirins.

Tiek norādīts, ka 2023. gadā Krievijas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi saskārās ar personāla trūkumu, bet vakanču skaits pieaudzis divas reizes, salīdzinot ar gadu iepriekš. Daudzās restorānu ķēdēs trūka līdz pat 20% darbinieku.

Personāla trūkumu pastiprina migrantu skaita samazināšanās no postpadomju valstīm, kuriem ir kļuvis sarežģīti strādāt Krievijā rubļa devalvācijas dēļ. Tāpat pastiprinājusies arī konkurence par darbiniekiem, jo valsts sektors un militāri rūpnieciskā nozare cenšas pārvilināt darbiniekus no privātā sektora. Tāpat daudzi potenciālie darbinieki izvēlējušies iesaistīties karadarbībā Ukrainā, jo par to iespējams saņemt vairāk.

Iepriekš Krievijas Valsts dome ierosinājusi padarīt krievu pankūkas par galveno atbildi “nabadzīgajai Rietumu virtuvei” un izstrādāt gastronomiskās kultūras un reģionālo zīmolu vadlīnijas, kam jākļūst par “vienu no Krievijas kultūras vadošajām sastāvdaļām”.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu