Veselības aprūpes pakalpojumiem Vidzemē ir visi eksporta priekšnosacījumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vidzemes reģions lepojas ar senām veselības aprūpes tradīcijām, un arī mūsdienās tajā darbojas nacionālā mērogā nozīmīgas ārstniecības, rehabilitācijas un aprūpes iestādes, kas piedāvā kvalitatīvus un pieejamus pakalpojumus, to skaitā fizioterapiju un veselības uzlabošanas procedūras. Šā gada nogalē Valmierā plānots atvērt jauno rehabilitācijas centru, kurā veselības atgūšanai izmantos arī robotu tehnoloģijas.

Uzlabojot esošos un radot jaunus – inovatīvas pieejas – veselības aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus gan vietējam patēriņam, gan ārvalstu veselības tūristiem, tiek nodrošināta izaugsme veselības jomā. Starp reģiona konkurētspējīgām priekšrocībām jāmin ainaviskā daba, dziednieciskie dabas resursi, zinošs un starpdisciplinārs medicīnas personāls un strauji attīstošās biotehnoloģijas.

Potenciāls ir lielāks nekā tiek izmantots

Latvijas veselības tūrisma klastera vadītāja Gunta Ušpele uzskata, ka Vidzeme ir reģions, kur nākotnē noteikti attīstīsies jauni veselības aprūpes, tostarp arī veselības tūrisma, produkti un objekti. “Vidzemes reģiona potenciāls ir lielāks nekā tiek izmantots. Ir spēcīgi priekšnosacījumi, lai reģionā attīstītu dabas spa, ir iespējas veikt ārstniecisko klimata terapiju, radīt jaunus bioenerģētiskā balansa spa un tā sauktos labjūtes centrus. Ir potenciāls attīstīties četrzvaigžņu veselības centriem, kur ir gan veselības prevencijas, gan ārstniecības un rehabilitācijas pakalpojumi, kuros izmantotu dabas dziednieciskos resursus, klasisko fizikālo terapiju, kā arī mūsdienu jaunās tehnoloģijas, piemēram, robotu tehnoloģijas,” saka speciāliste.

Viņa uzskata, ka pēc šādiem centriem, kuros akcents likts uz veselības prevencijas pakalpojumiem un kuri veicina kvalitatīvu dzīvildzi, pieprasījums augs arvien vairāk. Medicīnas eksporta klienti ir Igaunijas, Somijas, Vācijas, Lielbritānijas, Īrijas un citu valstu veselības tūristi. “Tādu rehabilitāciju, kādu mēs piedāvājam Latvijā – tik plašu un kvalitatīvu, ar multiprofesionālu rehabilitācijas komandu –, valstīs, kā Lielbritānija, Īrija, kā arī Ziemeļeiropā reti kur ir iespējams saņemt. To ir atzinuši daudzi šo valstu speciālisti, kas pie mums brauc smelties pieredzi. Ar to varam būt konkurētspējīgi, varam lepoties un piedāvāt arī ārvalstniekiem. Mēs gan spējam konkurēt ar savām zināšanām un pieredzi, gan arī radīt augsta līmeņa infrastruktūru un piedāvājumu,” pauž Gunta Ušpele.

Top jauns un moderns rehabilitācijas centrs Valmierā

Kādi jauni terapeitiski un rehabilitācijas produkti un pakalpojumi būtu perspektīvi Vidzemē un kādi ir priekšnoteikumi šīs vīzijas īstenošanai, skaidro arī Vidzemes slimnīcas Rehabilitācijas centra vadītāja Kristīne Matuka. Viņa ir pārliecināta: nozarei ir perspektīva, jo sabiedrība noveco, dzīvildze pieaug, parādās daudz vairāk hronisku slimību un problēmas rada mazkustīgums. “Redzam, ka jau primārajā aprūpē ģimenes ārsti savus pacientus nosūta uz rehabilitāciju, ja ir veselības problēmas. Būtiski, ka pacienti tiek izglītoti par profilaksi, vēl pirms veselība ir sašķobījusies,” saka speciāliste.

Iepriekšējo gadu informācija liecina, ka Vidzemes slimnīcā rehabilitāciju saņēmuši ap 5500 cilvēku gadā. Palielinoties pieprasījumam pēc veselības aprūpes pakalpojumiem, Vidzemes slimnīca pārbūvē rehabilitācijas centru Vidzemē, kas ļaus būtiski paplašināt sniegtos pakalpojumus gan ambulatorajiem, gan stacionāra pacientiem. Projektā plānots izbūvēt vingrošanas un trenažieru zāles, ergoterapeitu, masāžas un citu speciālistu kabinetus, kā arī izveidot sensoro istabu, ko varēs izmantot bērni ar autiskā spektra traucējumiem. Lielākā inovācija būs jaunā ūdens dziedniecības zona ar plašu baseinu, būs iespēja izmantot arī ūdens terapijas vannas, šarko vai cirkulāro dušu. K. Matuka paredz, ka jauno rehabilitācijas centru, kas būs viens no lielākajiem un modernākajiem Vidzemē, varētu novērtēt ne tikai pašu ļaudis, bet arī veselības jomas tūristi.

Dabas resursi – Vidzemes trumpis

Vidzemes trumpis ilgtspējīgas un tehnoloģijas iekļaujošas veselības rehabilitācijas un aprūpes attīstīšanai ir to komplekss lietojums – dabas sniegtos resursus apvienot ar mūsdienu inovatīvām, tostarp digitālām, metodēm. Piemēram, izmantot ārstnieciskos minerālūdeņus hidroterapijās, dūņu aplikācijas, lietot ārstniecisko klimatu un dabas resursus bioenerģētiskās terapijas attīstīšanai, kas veicina imūnsistēmas stiprināšanu, depresijas mazināšanu un cīņu ar bezmiegu, izveidot miega centrus, piedāvāt izdegšanas sindroma, trauksmes un stresa mazināšanas programmas.

G. Ušpele informē, ka Vidzemē jau pašlaik klastera biedri attīsta piedzīvojumu terapijas pakalpojumus, kuros tiek izmantoti Vidzemes reģionā pieejamie dabas resursi. Tie ir dienas, vairāku dienu vai tikai dažu stundu cikli, kad ar dažādām aktivitātēm, kas pielāgotas konkrētām grupām, mazina depresiju, trauksmi, bailes, nedrošību, mazina psihoemocionālas problēmas. Nākotnē attīstības potenciālu viņa saredz ilgmūžības, kvalitatīvas dzīvildzes pakalpojumu sniegšanā. Arvien vairāk, izstrādājot dažādas veselības aprūpes pakalpojumu programmas, tostarp prevencijas nolūkā, tie tiek balstīti arī uz cilvēku gēnu testiem. Tos izmanto ne tikai, lai noskaidrotu izcelsmi, bet arī klientu veselības vēstures izzināšanai. Piemēram, zinot, ka senčos ir bijis onkoloģisko vai retu, pārmantojamu slimību risks, var veidot individualizētas programmas veselības prevencijai, kā arī izmantot t. s. uztura DNS un labjūtes DNS – izveidot uztura plānu un piemeklēt atbilstošas fiziskās aktivitātes, kas piemērotas konkrētā cilvēka ģenētikai. Arī Latvijā šāda veida gēnu testi tiek piedāvāti. Arvien vairāk popularitāti pasaulē iegūst arī intravenozās vitamīnu terapijas, ozona terapijas un citi pakalpojumi, kurus ieviešot Vidzemes reģions stirpinātu savu konkurētspēju un piesaistītu vietējos un ārvalstu klientus.

Investīciju potenciāls

Vidzemē un Latvijā kopumā ir pieejams spēcīgs profesionāls medicīnas personāls ar pieredzi, turklāt reģiona ģeogrāfiskais izvietojums arī ir ļoti pateicīgs: te ir jūras piekraste, ainaviskas dabas vietas, reģions ir ērti un ātri sasniedzams no Rīgas, akcentē abas speciālistes. “Ja salīdzinām ar citām valstīm, ne visur šādos rehabilitācijas centros ir pieejams tāds multiprofesionāls rehabilitācijas personāls un veselības aprūpes tradīcijas, kādas ir Latvijā. Mums daudzviet ir multidisciplinārās komandas – dažādu terapiju nodrošinātāji: fizioterapeiti, uztura speciālisti, neirologi, kardiologi, psihologi, rehabilitācijas speciālisti, psihiatri u. c. Cilvēks, ierodoties centrā, var saņemt papildu izmeklējumus, veikt analīzes, kas palīdz veidot individuālas programmas konkrētā pacienta vajadzībām,” saka Ušpele.

Šobrīd veselības aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus Vidzemē attīsta galvenokārt vietējie uzņēmēji un valsts un pašvaldības iestādes – ārvalstu kapitāls šajā jomā vēl nav plaši ieplūdis. Bet investīciju potenciāls ir rehabilitācijas centram “Krimuldas muiža”, arī padomju laikos iecienītā sanatorija “Cīrulīši” meklē investorus. “Tur varētu labi attīstīt medicīnisko labjūtes centru, atjaunojot arī ārstniecisko minerālūdeņu urbumus. Vieta ir laba, līdzās ir Kosmosa izziņas centrs, slēpošanas trase. Tas ļautu nodrošināt pakalpojumu visa gada garumā, piemēram, ziemā, pēc aktīvas dienas slēpojot, vēlāk varētu baudīt atpūtu vai uzlabot veselību, izmantojot dažādus veselības aprūpes pakalpojumus. Tā būtu laba sinerģija,” paskaidro speciāliste.

Veselības aprūpes objekti var būt kā magnēts, kas pievilina reģionam. Lai nodrošinātu kvalitatīvu dzīvildzi, Eiropā vairāk pievēršas veselības prevencijai, daudz aktīvāk izmanto rehabilitācijas un veselības stiprināšanas pakalpojumus. Ārvalstnieki labprāt brauktu uz kūrorta ārstniecības rehabilitācijas centriem, kur līdzās augstas klases viesnīcas sniegtajiem pakalpojumiem būtu pieejami arī veselības atjaunošanas, stiprināšanas un rehabilitācijas pakalpojumi, kā arī skaistumkopšanas un labsajūtas, tostarp arī mentālās labbūtības, tūres, ko var saņemt skaistas, dziedinošas dabas vidē.

Vairāk par iespējām ieguldīt perspektīvajā veselības aprūpes un rehabilitācijas nozarē, kā arī citas investīciju iespējas pieejamas business.vidzeme.lv. Publicitāte tiek veikta Vidzemes uzņēmējdarbības centra projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu