Laikraksts: Lielu daļu algu pieauguma Lietuvā «apēdusi» inflācija

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Lietuvas vidējā bruto darba alga aizvadītā gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo 2016.gada laikposmu augusi par 7,5%, bet lielu daļu šā pieauguma «apēdusi» inflācija, vēsta avīze «Verslo žinios», atsaucoties uz Lietuvas Statistikas departamenta datiem.

Vidējā bruto darba alga 2017.gada nogalē Lietuvā sasniedza 884,80 eiro, bet vidējā neto darba samaksa gada laikā augusi vēl straujāk - par 8,4% - un sasniegusi 690,50 eiro mēnesī.

Taču reālā darba samaksa, kurā ņemts vērā patēriņa cenu pieaugums, gada laikā augusi tikai par 4%, kamēr vēl gadu iepriekš tās pieaugums sasniedza 7,5%.

Kā skaidrojis SEB bankas analītiķis Tads Povilausks, galvenie iemesli, kādēļ strauji augusi darba samaksa, ir darbaspēka trūkums un labvēlīga ekonomiskā situācija, tādēļ uzņēmumiem, vēloties paturēt esošos darbiniekus vai piesaistīt jaunus, nākas maksāt lielākas algas.

Pēc viņa teiktā, aizvien lielākas bažas rada apstāklis, ka privātajā sektorā alga 2017.gadā augusi straujāk nekā valsts sektorā, tādēļ atrast kompetentus cilvēkus, kas gribēs strādāt atbildīgu darbu valsts sektorā, būs aizvien sarežģītāk.

Privātajā sektorā gada laikā bruto algas augušas par 8%, bet valsts sektorā - par 6,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu