Vērtējot privatizācijas iespējas, nedrīkst būt "svētās govis" (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apsverot dažādas iespējas, kā uzlabot valstij piederošu uzņēmumu pārvaldību, tostarp daļēju vai pilnīgi privatizāciju, nevar būt "svētās govis", par kuru privatizāciju nediskutē, izskanēja biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotā ekspertu un uzņēmumu pārstāvju diskusijā par valsts uzņēmumu nākotni.

No ekspertu teiktā varēja saprast, ka, izvērtējot valsts uzņēmumu pārvaldības kvalitāti, vajadzētu pārskatīt, vai valsts uzņēmumi, kas iekļauti neprivatizējamo uzņēmumu sarakstā, arī neuzlabotu savu darbību un finanšu rādītājus, piesaistot privātu kapitālu.

"Uzskatu, ka attiecībā pret valsts uzņēmumu privatizāciju nevajadzētu būt ''svētajām govīm''. Vēsturiski to var saprast, jo privatizācija ir notikusi, lai privatizācijas brokeri varētu paņemt komisiju vai arī paši privatizēt kompānijas. No sabiedrības viedokļa tas ir nepieņemami. Tad labāk principā aizliegt privatizēt, lai uzņēmumus nenozagtu. Bet mēs tomēr augam un attīstāmies. Un tā Eiropas Savienības valstij ilgtermiņā nav prātīga pieeja," deklarēja investīciju fonda "Prudentia'' partneris Ģirts Rungainis.

"Ja valsts varētu gūt lielākus ieņēmumus uz efektivitātes rēķina, valsts iesaiste būtu laba. Bet, ja ir infrastruktūras uzņēmumi, kas nosaka elektrības cenas, un ja ''Latvijas valsts meži'' ir "ārprātā'' pelnošs, tas var nozīmēt, ka šie uzņēmumi nav konkurētspējīgi. Daļa no šiem uzņēmumiem varētu iegūt, ja tie būtu privāti, ja kotētos biržā. Ja 25%-30% ''Latvenergo'' kotētos biržā, izlaižot jaunas akcijas un piesaistot kapitālu investīciju projektiem, tas būtu labi un pareizi," klāstīja Rungainis. "Prudentia" ir viena no ekspertu kompānijām, kas piedalījās valdības pasūtītā pārskata par Latvijas valstij piederošajiem aktīviem 2009.gadā veidošanā.

Arī "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Uldis Bariss neatturējās runāt par iespējām energokoncernu kotēt biržā, arī ja uzņēmums atrodas neprivatizējamo valsts uzņēmumu sarakstā.

"Latvenergo'' neskar, vai akcijas pieder valstij vai kādam citam. Ja runa ir par 25% akciju kotāciju, tad jautājums ir par tālāku nākotni, kad būs jāveic būtiskas investīcijas. Patlaban investīcijas veicam ar aizņemtiem līdzekļiem. Bet ir zināms limits, cik tālu tas ir iespējams. Pēc tam ir izvēle: samazināt uzņēmuma investīcijas līdz tam līmenim, ko var atļauties no naudas plūsmas, vai arī uzņēmumam radīt iespējas piesaistīt papildu kapitālu. Tad būtu apsveicama iespēja biržā izlaist papildu akcijas," teica Bariss. Viņš komentēja atsauci uz toreizējā "Latvenergo" vadītāja Kārļa Miķelsona izteicieniem 2008.gada beigās par iespējamu kompānijas kotēšanu biržā.

Aviosabiedrības "air Baltic" prezidents Bertolts Fliks, par kura darījumiem ar kompānijas daļām un zīmolu ir bijušas asas diskusijas sabiedrībā, izteicās, ka "viennozīmīgi jāprivatizē ''Latvenergo", pēc iespējas ātrāk, jo elektroenerģijas tirgus Latvijā kļūst par lielu šķērsli attīstībai. Energoneatkarība un elektrības cena ir viens no būtiskākajiem faktoriem tālākai valsts attīstībai.''

Neatkarīgais eksperts enerģētikas jautājumos Juris Ozoliņš pat deklarēja, ka labprāt pirktu "Latvenergo" akcijas, ja tas tālākā nākotnē būtu iespējams. "Ļoti lietderīga būtu privāta kapitāla līdzdalība ''Latvenergo" daļās, kuras konkurē enerģijas ražošanā. Redzot, ka Latvijā ir sistēmas operators vai pārvades uzņēmums, kas ir regulēts infrastruktūras uzņēmums ar kapitāla atdevi 7%, es tajā ieguldītu savu naudu, tas mani pilnīgi apmierinātu. Bet ne tādā ''Latvenergo'', kāds tas ir patlaban,'' skaidroja Ozoliņš.

Arī Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce, kurš vadīja darba grupu, kura valdībai gatavo ziņojumu par valstij un pašvaldībai piederošo uzņēmumu pārvaldību, izteicās, ka neprivatizējamo uzņēmumu saraksts būtu nākotnē diskutējams jautājums. "Lielie aktīvi - ''Latvenergo'', ''Latvijas dzelzceļš'', ''Latvijas valsts meži'' - ir jāvērtē pēc tā, kādu ilgtermiņa atdevi tie dod valstij gan tieši, gan netieši," Pūce sacīja.

Tomēr, paužot savu personīgo viedokli, Pūce sacīja, ka visdrīzāk būtu jāprivatizē uzņēmumi, kuru atrašanās pašvaldību vai valsts īpašumā liekas nejēdzīga. "Latvijas valstij pieder ļoti daudz uzņēmumu, kuru stratēģiskā nozīme ir neskaidra un pievienotā vērtība negatīva. Valstij no tiem ir jātiek vaļā, arī pašvaldībām, kur situācija ir vēl dramatiskāka. Kāpēc Rīgas pašvaldībai ir jāpieder lombardam? Ir pat viesnīcas, kas pieder pašvaldībām," teica Pūce.

Kā zināms, priekšvēlēšanu premjera kandidātu debatēs Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) teica, ka neprivatizējamo uzņēmumu saraksts, viņam turpinot vadīt valdību, netikšot grozīts.

Jau ziņots, ka ar Dombrovska (JL) 1.aprīļa rīkojumu tika izveidota speciāla darba grupa Pūces vadībā, kurai jāvērtē valsts uzņēmumu pārvaldība.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu