Uzņēmēji aicina Rīgas domi sadarboties Līvu laukuma labiekārtošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes attīstības komiteja trešdien, 5.aprīlī, atkārtoti skatīs jautājumu par vasaras kafejnīcām Līvu laukumā, un uzņēmēji cer, ka domnieki pieņems sadarbības piedāvājumu Līvu laukuma labiekārtošanai.

„Pagājušā gada nogalē tika izsludināts konkurss, kurā domnieki izvēlēja piemērotāko Līvu laukuma attīstības koncepciju, taču darbi apstājušies, jo domei trūkst naudas tehniskā projekta izstrādei. Ņemot vērā vienotās intereses – izveidot pievilcīgu Līvu laukuma tēlu – aicinām domniekus sadarboties un pieņemt atbalstu Rīgas domes konkursā uzvarējušās koncepcijas tehniskā projekta izstrādei,“ stāsta vasaras kafejnīcu īpašnieku pārstāvis Uģis Putniņš.

Atgādinām, ka iepriekšējā komisijas sēdē domnieki nolēma, ka atsevišķu vasaras kafejnīcu darbs Līvu laukumā būtu jāpārtrauc, jo līdzekļu trūkuma dēļ dome tā arī nav noslēgusi līgumu ar konkursa uzvarētāju Alvi Zemzari par konkrēta mākslinieciskā un tehniskā projekta izstrādi. „Mainot noteikumus mēnesi pirms sezonas sākuma, Pilsētas attīstības komiteja neievēroja tiesiskās paļāvības principu,“ situāciju vērtē Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas priekšsēdētājs Jānis Jenzis. „Darbojoties uzņēmējdarbībā, nekad nevari būt drošs, vai jau rīt tiesību akti nebūs mainījušies. Citās valstīs kas tāds nebūtu iespējams, un arī šādu gadījumu dēļ Latvija var zaudēt investoru interesi,“ uzsver J.Jenzis. „Domnieki un vasaras kafejnīcu īpašnieki patiesībā vēlās vienu un to pašu – sakoptu, sabiedrībai pieejamu vidi Līvu laukumā, patīkamu atmosfēru, kurā labprāt pulcējas un uzkavējas kā rīdzinieki, tā Rīgas viesi,“ neizprotot domes lēmumu iesaldēt Līvu laukuma attīstību, saka U.Putniņš. Turklāt neizpratni rada arī tas, ka domnieki lēma apturēt tikai atsevišķu kafejnīcu darbību, kaut arī atbilstoši Rīgas domes būvvaldes izdotajām atļaujām visi vasaras dārzi savā iekārtojumā izmanto līdzīga veida konstrukcijas. „Kārtība jau Līvu laukumā tādēļ nekļūtu lielāka. Laukums nekļūtu ne pieejamāks, ne dizainiski vienotāks. Vienīgais, ko dome tiešām panāktu, ir tiesu darbi par negodīgas konkurences veicināšanu, dažus vasaras kafejnīcu īpašniekus padarot vienlīdzīgākus par citiem,“ secina U. Putniņš. Ja dome piekristu uzņēmēju sadarbības piedāvājumam, jau vasarā rīdzinieki varētu novērtēt pirmā tenta demo versiju, lai izteiktu savu viedokli pirms projekta galīgās apstiprināšanas. Savukārt, lai neiesaldētu Līvu laukuma attīstību un līdz ar hokeja čempionātu varētu sākt jauno sezonu, šogad uzņēmēji kafejnīcas pilnībā atjaunotu saskaņā ar pašlaik spēkā esošajām Rīgas domes būvvaldes atļaujām. „Patiesi uzskatām, ka nevēlēšanās pieņemt uzņēmēju atbalstu, kamēr pašai Rīgas domei atrast resursus konkursā uzvarējušās koncepcijas iedzīvināšanai nav iespējams, faktiski nozīmētu apzināti bremzēt šā projekta īstenošanu,“ ir pārliecināti vasaras kafejnīcu īpašnieki. Kā zināms, vasaras kafejnīcas Līvu laukumā paredz Rīgas vēsturiskā centra attīstības plāns un pirms trīs gadiem sabiedriskajā apspriešanā pieņemtais Līvu laukuma projekts. Lai vasaras dārzu zonai Līvu laukumā piešķirtu vienotu dizainu, dome rīkoja konkursu, un par labāko tika atzīta Alvja Zemzara attīstības koncepcija vasaras kafejnīcu dizainā izmantot neregulāra apveida auduma tentus. Domnieki atbalstīja projekta īstenošanu, jo atzina, ka šādi tenti, uzstiepti uz atsevišķiem metāla stabiem ar atsaitēm, laukumam piešķir vieglu, rotaļīgu un plastisku izskatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu