LVRA vadītājs: Eiropas kultūras galvaspilsētas gads ir veicinājis Rīgas atpazīstamību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas kultūras galvaspilsētas gads nav piesaistījis papildus tūristu Rīgai, taču ir veicinājis Latvijas galvaspilsētas atpazīstamību, atzina Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidents un viesnīcas «Radisson Blu Rīdzene Hotel» ģenerāldirektors Jānis Vālodze.

Viņš atzīmēja, ka ir diezgan maldīgs uzskats, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi izteikti piesaistīs papildus ārvalstu tūristus Rīgai, jo šie pasākumi pamatā ir domāti vietējiem iedzīvotājiem. «Kad man jautā, vai mēs jūtam tūristu pieplūdumu, es uzdodu pretjautājumu – vai jūs esiet apskatījuši pasākumu programmu un vai jūs, piemēram, speciāli brauktu uz Amsterdamu, ja šie pasākumi notiktu tur? Atbilde parasti ir - nē,» sacīja Vālodze.

Pēc viņa teiktā, kultūras galvaspilsētas gada laikā papildus tūristu pieplūdums Rīgā varēja būt gada atklāšanā janvārī, taču šajā laikā īpaša tūristu pieplūduma tomēr nebija, Pasaules koru olimpiādes laikā, kad pienesums bija samērā liels, kā arī lielāks tūristu skaits varētu būt gaidāms Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas laikā.

Vienlaikus Vālodze atzina - lai arī Pasaules koru olimpiāde piesaistīja daudz dalībnieku, Latvijas ekonomikai būtu bijis lielāks pienesums, ja pasākumu rīkotu neaktīvajā tūrisma sezonā. «Dalībnieki vien veidoja 20 tūkstošus un viņi šeit ieradās aktīvajā tūrisma sezonā, kad viesnīcās arī tāpat viesu netrūkst. Tādēļ pat, ja kāds ļoti gribētu braukt un skatīties, viņam nebūtu kur palikt. Tādēļ no vienas puses, ļoti jauki, ka pasākums notiek vasarā, bet no tūrisma industrijas viedokļa, tas bija nepareizi, jo mums nācās atteikt daudziem potenciālajiem klientiem un viņi devās pavadīt atvaļinājumus uz citiem galamērķiem. Ja šis pasākums notiktu pavasarī vai rudenī, tad ekonomikai pienesums būtu daudz lielāks. Turklāt tas neattiecas tikai uz viesnīcām, bet arī uz restorāniem, kafejnīcām, aģentūrām, transporta kompānijām un visu kompleksu, kas apkalpo viesus,» viņš sacīja.

Tāpat viņš norādīja, ka savukārt Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas laikā ārvalstu viesu skaits nebūs tik liels kā Pasaules koru olimpiādē, taču šis pasākums varētu būt labāk apmeklēts nekā kultūras gada atklāšana.

«Savukārt, kas attiecas uz pārējiem pasākumiem, – tie ir ļoti interesanti, bet vai kāds speciāli brauc apskatīt Stūra māju vai skatīties filmas kultūras vasarnīcā? Mums pašiem tas ir interesanti, bet tūristi šo pasākumu dēļ uz Rīgu droši vien nebrauks,» teica LVRA ģenerāldirektors.

Viņš uzsvēra, ka pozitīvi ir jāvērtē tas, ka kultūras galvaspilsētas gada ietvaros Latvijā un Rīgā ir pabijuši ļoti daudzi ārvalstu žurnālisti no ļoti ietekmīgiem medijiem. «Tādēļ es kultūras galvaspilsētas gadu drīzāk redzu kā stūrakmeni Rīgas publicitātē un pienesumu tūrismā mēs tam redzēsim nākamajos divos trijos gados,» atzina Vālodze.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir dibināta 1993.gadā un apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai. Asociācijā ir vairāk nekā 200 biedri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu