"Citadeles" pircēja izvēlē galvenais kritērijs būs piedāvātā cena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Citadele banka" pircēju sākotnējo piedāvājumu izvērtēšanai kā galvenie kritēriji noteikti cena, investoru reputācija un piedāvājuma atbilstība pārdošanas stratēģijas mērķiem. Savukārt galvenais saistošo piedāvājumu izvērtēšanas kritērijs būs cena. Tā biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja Privatizācijas aģentūras (PA) pārstāve Kristīne Liepa.

Izsoli ar iepriekšēju pretendentu atlasi divās kārtās kā vislietderīgāko pārdošanas metodi ieteikusi "Nomura", ņemot vērā esošo situāciju finanšu tirgū, ekonomisko situāciju un nepieciešamību nodrošināt lielāku investoru konkurenci, vienlaikus saglabājot augstu konfidencialitātes līmeni.

Liepa skaidroja, ka jebkurš potenciālais investors, kas atbilst Kredītiestāžu likumā noteiktajām prasībām, var iesniegt sākotnējo (nesaistošo) piedāvājumu, parakstot atbilstošu pārdošanas procesa dokumentāciju. Savukārt uzaicinājums potenciālajam investoram iesniegt saistošu piedāvājumu tiks izteikts, kad "Nomura" būs izvērtējusi atbilstību apstiprinātiem kritērijiem.

Pēc Liepas teiktā, valdībai nebūs jāsniedz savs apstiprinājums pretendentiem, kas būs izraudzīti pirmajos atlases posmos un dosies uz izsoli.

Pašlaik tiek plānots, ka "Citadeles" pārdošanas process kopumā aizņems sešus līdz 12 mēnešus. Tomēr potenciālie investori interesi "Nomurai" par bankas iegādi var izteikt jau tagad.

Sākotnējo, nesaistošo piedāvājumu pieņemšana sākšoties tuvāko mēnešu laikā. Bankas pārdošanas procesā "Nomura" izvērtēs investoru sākotnējos piedāvājumus, un, ja tie atbildīs valdības apstiprinātajai "Citadeles" pārdošanas stratēģijai, investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus. Saistošo piedāvājumu sacensībā tiks noteikts labākais no tiem un virzīts apstiprināšanai valdībā.

Cik investori jau izteikuši interesi par "Citadeles" iegādi, PA nevarot komentēt, tomēr norādīja, ka pirms pārdošanas procesa sākšanas "Nomura" veica tirgus situācijas aktualizāciju un iesniegtie ziņojumi norādot uz pastāvīgu investoru interesi.

Taujāta, kas notiks ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) akcijām "Citadele bankā" un vai arī to pārdošanu paredz valdības apstiprinātā stratēģija, Liepa sacīja, ka tas ir ERAB lēmums, kā rīkoties ar savām akcijām "Citadelē". "ERAB iesaistījās restrukturizācijas procesā kā valdības ilgtermiņa partneris un piedalījās arī restrukturizācijas plāna sagatavošanā. Izstrādājot pārdošanas stratēģijas, PA konsultējās ar ERAB kā otru lielāko akcionāru," skaidroja Liepa.

Liepa uzsvēra, ka "Citadele bankas" pārdošanas stratēģija paredz atvērtu, caurskatāmu un uz investoru piedāvājumu konkurenci balstītu pārdošanas pieeju.

Attiecībā uz "Parex bankas" tālāko likteni PA pārstāve norādīja, ka pašlaik banka kopumā pārdošanai netiks piedāvāta, bet tiks veiktas darbības aktīvu vērtības paaugstināšanai un saglabāšanai. "Parex bankas" pārdošanas process esot skatāms ilgtermiņa perspektīvā un būšot atkarīgs no situācijas finanšu tirgos un investoru intereses par bankas aktīviem.

Liepa atgādināja, ka Eiropas Komisijas apstiprinātais restrukturizācijas plāns dod iespēju elastīgi pieiet pārdošanas procesam un nav nepieciešama steidzama vai piespiedu "Citadeles" vai "Parex bankas" pārdošana.

Patlaban 75% "Citadeles" akciju pieder Latvijas valstij Privatizācijas aģentūras personā, bet 25% un vienas akcijas īpašniece ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Kā ziņots, valdība otrdien, 17.maijā, atbalstīja "Parex bankas" un "Citadeles" pārdošanas stratēģijas, kas paredz savstarpēji nesaistītu pārdošanas procesu, žurnālistiem apliecināja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Plānots, ka "Citadele" tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Šis process varētu tikt sagatavots, iespējams, jau līdz šī gada beigām.

Iespējams, atsevišķi varētu tikt izdalīti bankā esošie aktīvi, kas saistīti ar NVS valstīm. To vērtība tiek lēsta 200 miljonu latu apmērā, un tos varētu pārdot atsevišķā izsolē.

"Citadeles" pārdošanu, tostarp pārdošanas sagatavošanas pasākumus, sarunas ar investoriem un piedāvājumu izvērtēšanu, organizēs "Nomura" sadarbībā ar PA.

"Nomura" ir viena no pasaulē lielākajām investīciju bankām un finanšu konsultāciju pakalpojumu sniedzēja ar pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Uzņēmumam ir plaša reģionālā pieredze aktīvu un banku pārdošanā, tostarp lielākās Serbijas valsts kontrolētās bankas "Vojvodjanska bankas" pārdošana un Slovēnijas otrās lielākās bankas NKBM pārdošana.

2010.gada 23.martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt "Parex" restrukturizācijas modeli, kas paredzēja bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Saskaņā ar restrukturizācijas plānu 2010.gada 1.augustā tika pabeigta "Parex" uzņēmuma daļas nodošana "Citadelei", un pašlaik tās ir operacionāli neatkarīgas kredītiestādes.

Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī ir apstiprināts Eiropas Komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu