Kampars: ir īstais brīdis pārdot LMT un Lattelecom (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) uzskata, ka patlaban būtu izdevīgi pārdot valstij piederošās telekomunikāciju nozares uzņēmumu "Lattelecom" un "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) kapitāldaļas.

"Nav tā, ka nav īstais brīdis," šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja ministrs, norādot, ka patlaban Eiropā šī nozare strauji attīstās un cena, kādu varētu iegūt par uzņēmumu pārdošanu, būtu pietiekami augsta. Turklāt Latvijas telekomunikāciju tirgū ir vērojama konkurence un nav nepieciešama valsts līdzdalība šīs nozares uzņēmumos.

Galvenais kritērijs - cena

Pēc Kampara teiktā, galvenajam kritērijam "Lattelecom" un LMT kapitāldaļu pārdošanā jābūt cenai, kādu valsts varētu iegūt. Uzņēmumu kapitāldaļas varētu pārdot "atklātā konkursā".

Šodien iespējamo valsts uzņēmumu privatizāciju apspriedīs ministru darba grupa, pieaicinot ekspertus.

Līdzekļus varētu ieskaitīt īpašā attīstības fondā

Kampars uzskata, ka līdzekļus, kurus varētu iegūt no valstij piederošo uzņēmumu kapitāldaļu pārdošanas, būtu jāieskaita speciālā attīstības fondā, no kura varētu atbalstīt ražošanas sektoru un jaunu darba vietu rašanos.

Šāda attīstības fonda izveide un valsts kapitāldaļu pārdošana ir viens no trim galvenajiem uzdevumiem valsts attīstības nodrošināšanā. Pārējie ir izglītības sistēmas pielāgošana darba tirgus pieprasījumam, kā arī sociālā budžeta ilgtspēja.

Sociālajā budžetā saskata konsolidācijas iespējas

Kampars īpaši pievērsās sociālajam budžetam, norādot, ka šajā jomā ir neizmantotas iespējas budžeta konsolidācijas pasākumiem. Pēc viņa teiktā, sociālais budžets ir 1,5 miljardi latu gadā. Ar milzīgu atrāvienu seko veselības nozares budžets ar 400 miljoniem latu un izglītība ar 300 miljoniem latu. Veselības un izglītības sistēmās vēl var uzlabot naudas apgūšanas un tērēšanas efektivitāti, taču tālāks līdzekļu samazinājums nebūtu iedomājams.

Pēc Kampara teiktā, valdība ir spiesta pieņemt lēmumus par tālāku nodokļu celšanu, jo koalīcijas partneris nepiekrīt izdevumu samazināšanai savās pārraudzītajās jomās.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu