Izstrādāta kamera, kas bildē ap stūri (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Fotoaparāts tradicionāli iemūžina objektus, kas ir tam tieši priekšā, taču bariņš zinātnieku nu ir spēruši pirmos soļus, lai varētu nobildēt arī tādus objektus, kas «slēpjas» aiz stūra un nav tieši redzami.

Masačūsetsas tehnoloģiju institūta (MIT) pētnieki kopā ar speciālistiem no Hārvarda un Raisa universitātēm ir izstrādājuši kameras prototipu, kas ļauj bildēt objektus, kuri nav skata laukā. Kameras darbības principu var salīdzināt ar periskopu, ko izmanto militāristi, taču tajā netiek izmantotas vis sarežģītas spoguļu konfigurācijas, bet gan modernas lāzertehnoloģijas.

Ar ļoti īsiem lāzera stara impulsiem, kas atbilst dažām femtosekundēm jeb sekundes kvadriljonajām daļām, tiek «apšaudīta» siena, kas ir pavērsta gan pret apslēpto telpu un tajā esošo objektu, gan pret kameru. Gaismas kūļi atstarojas pret sienu, pret fotografējamo objektu un pēc noteikta laika un noteiktā leņķī atgriežas īpašā kameras detektorā, vēsta pcmag.com.

Pamatojoties uz šo informāciju un izmantojot speciālus algoritmus, zinātnieki spēj izskaitļot apslēptā objekta formas. Tās gan pagaidām ir visai aptuvenas, taču tai pašā laikā arī pietiekamas; īpaši, ja ņem vērā, ka izstrāde ir tikai sākumstadijā, turklāt atšķirībā no citiem augsto tehnoloģiju izstrādājumiem darbojas ne tikai datorsimulācijā, bet arī reālajā dzīvē.

Runājot par fotografēšanas precizitāti, pētnieki norāda, ka 40x40x40 cm lielā slēptā telpā objekta dziļumu var noteikt ar mazāk nekā milimetra precizitāti, savukārt laterālā kļūda ir krietni vien lielāka, apmēram centimetrs.

Samazinot šīs kļūdas un attīstot kameru tālāk, tā varētu kļūt par neatņemamu, piemēram, policistu un ugunsdzēsēju ekipējuma sastāvdaļu, jo ļautu bez sevis apdraudējuma paraudzīties aiz stūra, uzskata viens no izstrādātājiem, MIT eksperts Ramešs Raskars.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu